Агенти NSA и међу вилењацима, орцима и патуљцима

Guardian
Агенти NSA и међу вилењацима, орцима и патуљцима

Аналитичар Националне безбједносне агенције САД (NSA) је у извјештају својим претпостављенима нагласио да тренутни арсенал уређаја за прислушкивање и софистицирани хакерски напади нису довољни и да је агенцији заправо потребна хорда оркова на тајном задатку у виртуелном свијету.

Ова визија шпијунирања подстакла је NSA и њену сестринску агенцију у Великој Британији GCHQ да се инфилтрирају у масивне заједнице које играју онлајн игре, судећи по тајним документима које је објавио Едвард Сноуден, а документи до којих је дошао лист Guardian објављени су у партнерству са New York Timesoм.

Агенције су, како показују документи, обезбjедиле масивну колекцију алата који могу бити искоришћени против мреже Xbox Live конзоле, која посjедује више од 48 милиона играча.

Прави агенти брзо су упослени у овим виртуелним свjетовима, од хорди оркова у World of Warcraft па све до људских аватара у Second Lifeу а постојали су и покушаји да се регрутују потенцијални доушници међу оним корисницима игара који су били технолошки напреднији.

Онлајн игре су велики бизнис који привлачи на десетине милиона корисника широм света који насељавају ове дигиталне светове као измишљени ликови. Оно чега су се агенцијије плашиле јесте могућност да су међу тим клановима невиних вилењака и гоблина, били скривени и терористи.

Документ наглашава потенцијални ризик остављања тих гејминг комуникација без надзора, описујући их као „изузетно плодне комуникационе мреже” гдје потенцијалне мете безбједносних служби могу да се крију на видјелу.

Аналитичар је у свом документу написао да су иге „велика прилика”, а судећи по биљешкама, унутар игара оперисало је толико агената различитих служби да је било потребно оформити посебну групу која би се стјарала да они не шпијунирају или сметају једни другима.

Уколико би се користиле на прави начин, игре би могле да пруже велику количину информација. Оне би могле да се користе као почетна тачка за хакерске нападе, као начин да се добије слика о нечијем социјалном онлајн животу уз помоћ пријатеља и конекција, да се регрутују тајни агенти и да се добију информације о потенцијалним метама.

С обзиром на то да конзоле врло често долазе са слушалицама и микрофоном, видео камерама и другим мултимедијалним хардвером, потенцијал за сакупљање биометријских података у вези са неком особом био је изузетно узбудљив.

Међутим, документи не спомињу да је овакав вид надзора спречио било какав терористички план нити је било доказа да терористичке групе користе виртуалне заједнице како би комуницирали, као што је агенција предвидјела.

Овакве операције такође подижу бројна питања о приватности гејмера. Није јасно како су агенције долазиле до података или колико су конверзација сакупиле нити како се NSA старала да не прислушкује невине гејмера чији су идентитет или националност били сакривени иза виртуелног аватара.

Творац World of Warcraft изјавио је да NSA, као ни GCHQ, нису тражили дозволу да сакупљају информације унутар игре.

„Нисмо упознати са било каквом акцијом сакупљања података унутар игре. Уколико се такво нешто дешава, то је учињено без наше дозволе”, изјавио је портпарол компаније.

Међутим, NSA је одбила да коментарише надзор над људима који играју онлајн игре.

Иако су шпијунске агенције прилично касно почеле да се занимају за виртуелне свjетове и заједнице унутар њих, када се идеја појавила, пригрлиле су је са великим енузијазмом.

Један од проблема који су званичници NSA имали приликом објашњавања овог плана, поред тога што су морали да избjегну сумњу јавности да само желе да на послу играју игре без опасности од отказа, био је тај да нису могли да докажу да терористи заправо размишљају о коришћењу видео игара како би комуницирали међусобно.

Позив на тајни састанак 2007. године скренуо је пажњу на следеће - „терористи користе онлајн игре – али не као вид забаве. Сумња се да их користе како би тајно комуницирали и пребацивали новац”, али ове тврдње тек је требало да буду поткрепљене конкретним подацима.

Процурели документ тврди да су „чланови Ал Каиде повезани са Xbox Live, Second Lifeом, World of Warcraftом и другим виртуелним срединама, а ту су још и кинески хакери, ирански нуклеарни научник и припадници Хамаса и Хезболаха”.

Међутим, ти подаци нису били довољни како би се доказало да се терористи крију међу пикселима и планирају свој следећи потез.

Иако агенције нису биле сигурне да ли терористи заиста играју игре, то их није спречило да се инфилтрирају у виртуелни свијет.

На захтев GCHQ, NSA је започела извлачење мета података из игре World of Warcraft како би повезала налоге корисника, ликове и кланове са исламским екстремистима. Каснији документ открива да су у питању углавном били инжењери, возачи амбасаде, научници, војска и друге агенције.

Агенција из Велике Британије није стала само на томе, до септембра GCHQ је успjешно је пратила комуникацију између различитих играча на Xbox Liveу.

До краја 2008. године људски напори створили су барем једну корисну информацију инфилтрацијом у игру Second Life, судећи по документима, али се не открива ништа више од тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана