А од Дjеда Мраза, лаптоп, таблет, конзола...

www.telegraph.co.uk
А од Дjеда Мраза, лаптоп, таблет, конзола...

Три четвртине дjеце би вољело би да као поклон за божићне и новогодишње празнике добије неки технички уређај, попут лаптопа, таблет рачунара или конзоле за играње, показало је једно истраживање у Енглеској.

Већина дјеце је као поклон од родитеља тражило неки од електронских или мобилних уређаја у истраживању које је спроведено међу родитељима и дјецом узраста од 5 до 11 година, па су резултати показали да је то био случај са чак 78% дјеце обухваћене истраживањем.

Родитељи су међутим имали прилично подјељено мишљење о томе да ли дјеци треба поклањати електронске уређаје, па је тако 46% њих сматрало да су такви поклони сувише скупи. Тек 29% испитаних родитеља су мислили да су њихова дјеца сувише мала за такав поклон, док је њих 18% изјавило да би више вољели да дијете обрадују неким традиционалнијм поклоном.

Иако су имали неке резерве око захтјева дјеце, преко половине родитеља на крају је признало да ће вјероватно попустити дјечјим жељама, док је њих 31% рекло да је тужан израз лица дјеце разлог због којих ће се “смиловати” и испунити дјечју жељу.

“Увијек смо се опирали захтјевима дјеце да им купујемо техничке уређаје за новогодишње празнике, али ћемо овога пута направити изузетак. Дијелом и због тога што смо под притиском тога да многи родитељи својим осмогодишњацима купују лаптопове и iPodове, па не желимо да нас прогласе за родитеље који не воде рачуна о потребама своје дjеце. Ипак, одлучићемо се на неку јефтинију варијанту, јер не располажемо са баш много новца”, рекао је један родитељ у анкети.

У истраживању се такође дошло до податка да је тражња за електронским уређајима порасла у односу на прошлу годину за 36%, углавном због уласка на тржиште јефтинијих таблет рачунара, који су за родитељски џеп прихватљивији од лаптоп рачунара.

Стручњаци кој се баве овим феноменом сматрају да је родитељима све теже да одоле захтjевима дjеце, јер су она практично сваког тренутка окружена неким од ових уређаја, било да су у школи или у кући, али да је још увијек могуће направити добар компромис између жеља и могућности, нарочито код мале дјеце, јер на тржишту постоји огромна понуда и јефтинијих уређаја, који свакако могу да задовоље малишане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана