3D Systems ће за Моторолу правити компоненте за пројекат Ара

TalkAndroid
3D Systems ће за Моторолу правити компоненте за пројекат Ара

Многи су били узбуђени пројектом Ара који је прошлог мjесеца најавила Моторола. Овај пројекат за циљ има стварање модуларног смартфона са измjењивим компонентама.

Сада се појавила информација да је Моторола склопила дугогодишњи договор са компанијом 3D Systems која би требало да уз помоћ технологије 3D штампања обезбjеди модуларне дијелове смартфона.

Још није познато када ће плодови ове сарадње бити доступни корисницима с обзиром да се све и даље налази у раној фази развоја.

Међутим, ова вијест показује да Моторола озбиљно схвата пројекат Ара и да се ствари полако крећу у правом смјеру.

Идеја иза овог пројекта, који предводи Моторолина група за напредну технологију и пројекте, јесте да се скоро све у смартфону – дисплеј, тастатура, батерија, процесор, претвори у модул који може бити замијењен.

Моторола је замислила двије основне компоненте таквог смартфона: ендоскелет, структурални рам који држи све дијелове уређаја заједно и модуле који се у овај рам постављају.

Овај концепт би корисницима требало да омогући да сами одлучују шта иде у њихов телефон – како изгледа, колико кошта и шта ради.

Судећи по Мотороли, све ово би требало за хардвер да уради исто оно што је Андроид учинио за софтвер.

Уколико вам се овај пројекат чини познатим, вјероватно размишљате о Phonebloks концепту модуларног телефона који је осмислио Дејв Хакенс. Моторола зна за ову идеју и планира да део Phonebloks заједнице укључи у свој Ара пројекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана