12 савjета за боље смартфон фотографије

Агенције
12 савjета за боље смартфон фотографије

Питате се како да на најбољи начин искористите свој фото-апарат на смартфону? И да ли постоји још нешто осим филтера који ће мобилну фотографију учинити још љепшом?

Мултимедијални новинар и iPhone улични фотограф Ричард Коци Хернандез понудио је неколико савjета.

„Људи не разумиј невјероватну могућност коју мобилна фотографија пружа фотографима", казао је Хернандез за CNN. „Ово је златно доба".

1. Све је у освjетљењу

Фотографисање на правом свjетлу - у рано јутро или касно поподне - може и најдосаднију ситуацију да учини спектакуларном.

2. Никад не користите мобилни зум

То је први корак ка неуспјелој фотоградфији. Ако желите ближи призор, зумирајте ногама!

3. Закључајте експозицију и фокус

Имаћете боље слике за 100%. Са дифолтном апликацијом за фото-апарат можете да тапнете екран на мjесту гдjе желите да вам буде фокус. Када тај „квадрат" на екрану почне да трепће, значи да је закључан.
Такође можете да користите и апликације као што је ProCamera да одвојено одаберете фокус и експозицију.

4. Ућуткајте унутрашњег критичара

Покушајте да се један дан барем суздржите од сликања сваки пут кад вам унутрашњи глас каже "Могао бих да фотографишем ово".

5. Коригујте, монтирајте, цензуришите

Пробајте да не дијелите све са свима. Поставите само најбоље слике па ће вам и публика расти. Не морамо да гледамо свих 10.000 фотки ваше дјеце. Тешко је да направите лични избор, али пробајте да објавите само оне "најмање ружне" слике.

6. Техничка поткованост је прецијењена

Вјежбајте своју моћ посматрања. Научите да гледате у дубину.

7. Филтери не могу да замјене добро око

И даље вам требају основе. Одаберите прави тренутак, освијетљење и предмет слике. Ако желите да касније додате сепију, црно-бијели или неки други носталгични или креативни филтер, то је у реду, али упамтите да је свиња са кармином и даље свиња. А ако нешто радите за медије, не користите филтере.

8. Сликајте из бока за „скривене" фотке

Држите телефон на нивоу свог струка и кликните. Ваши пријатељи и породица неће примјетити и слике ће испати спонтане. Оног тренутка кад вас „провале" све ће постати извешјтаченије. Можда на овај начин нећете у почетку направити сјајне слике, али кад вам једном успије, пожелећете да је држите на зиду.

9. Поставите себи задатке и рокове

Направите 20 фотографија једне ствари из различитих углова. Почећете да видите свијет на сасвим другачији начин, чак иако је ваш предмет обична посуда са воћем на кухињском столу. Посматрајте како свјетлост пада на плодове из различитих углова.

10. Морате да знате шта хоћете да видите прије него што то видите кроз објектив.

Направите списак ствари које желите да фотографишете још данас и пронађите их! Ја увијек гласам за шешире.

11. Проучавајте друге фотографе

Много времена проводим гледајући туђе фотографије. То је једини начин да напредујете. Моји фаворити су Роy Децарава, Вивиам Маиер и Даниел Арнолд са Инстграма.

12. Увијек будите у приправности

Водите рачуна да вам, када ваш ум и срце кажу "сликај", телефон буде при руци. То је једна од добрих ствари мобилне фотографије - ваш фото-апарат је увијек уз вас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана