12 савjета за боље коришћење Googleа

Huffington Post
12 савjета за боље коришћење Googleа

Мислили сте да знате све мале тајне Google web претраживача? Huffington Post је саставио листу трикова у којој ће се сасвим сигурно пронаћи и покоји за који нисте до сада знали. Било да је ријеч о конверзији валута или тек потреби за тражењем дефиниције неке ријечи, Google је ту да помогне.

Неријетко при читању и/или писању нам затреба дефиниција ријечи, а иако Google обично зна да препозна ријеч и пружи дефиницију одмах по њеном укуцавању, уколико корисник откуца 'define:' прије траженог појма, шансе су да ће одмах бити приказано "стабло информација" везаних уз њега.

Понекад вам је осим уобичајене претраге за појмовима потребно претраживање по тачно написаном редослиједу ријечи, а то је врло једноставно извјести. Довољно је тек тражене ријечи ставити под наводнике.

Могуће је и искључити одређене ријечи из претраге. Тражите неки рецепт без одређене намирнице? Довољно је ставити '-' прије сваке ријечи коју желите да искључите из претраге.

Тражите одређени производ по тачно одређеном цијеновном износу? Довољно је откуцати име производа и највиши и најнижи износ раздвојити са две тачке '..'.

Претраживање је могуће направити и по страницама. Ваља откуцати 'site:', након чега треба уметнути web адресу (без потребе за писањем www), ставити размак и ријечи које се траже на тој адреси.

Google је добар и за попуњавање "празнина". Довољно непознате појмове замјенити звијездицом '*' током претраживања па чак и када је ријеч о цијелим реченицама.

Ако тражите тачно одређену врсту документа, претраживач из Moutain Viewa ће вас и у томе задовољити. Тражите PowePoint презентацију? Откуцајте појмове за претраживање и након тога додајте 'filetype:PPT' (или друге екстензије по жељи).

Кувате, а за компјутером сте? Поставите тајмер! Све што је потребно јесте да напишете "set timer for" и унесите број минута у претраживач, а Google ће вас обавjестити када вријеме истекне.

Ако вам не иде математика, свакако покушајте да искориститите могућности Google претраживача. Да ли вам треба рачунање процената или пак рјешење комплетних формула, Google ускаче у помоћ.

Наручујете ствари из иностранства и питате се колико би то могло да кошта у КМ? '12.99 долларс то БАМ' ради без проблема, а у случају да откуцате само 'долларс то БАМ', добићете јединични приказ.

У случају потребе за каквом анимираном .gif датотеком, довољно је отићи на Google Images дио претраживача и кликнути на Search tools, Type и у означити Animated.

Како би видjели још који трик, али и анимације које приказују како изгледају резултати свих горе споменутих претрага, свакако посjетите изворни материјал на Huffington Post.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана