10 земаља које су блокирале YouTube

Aгенције
10 земаља које су блокирале YouTube

Већина људи више не може да живи без највећег свjетског сервиса за стриминг – Yоутубеа, међутим, житељи ових 10 земаља су ипак принуђени да то чине.

Замислите да наша земља забрани YouTube? За већину би то сасвим сигурно представљало ноћну мору.

Погледајте листу земаља које су забраниле YouTube:

10. Бразил – YouTube је 2007. године на кратко био забрањен након тужбе модела Данијеле Цицарети. Она је жељела да са сајта буде уклоњен секси видео ње и њеног дечка – што је довело до кратке забране.

9. Турска – Видео снимци који су вријеђали Турску довели су до забране YouTubeа између 2007. и 2010. године. Тренутни премијер тренутно пријети новим забранама услијед спекулацији о наводној корупцији.

8. Њемачка – Спор у вези са ауторским правима до ког је дошло 2009. године са великим музичким издавачким кућама довео је до тога да видео чак ни у позадини не може да има неку од њихових нумера. Студија спроведена 2013. године показала је да је чак 60 одсто од 1.000 најгледанијих видеа цензурисано.

7. Либија – YouTube је у овој земљи забрањен 2010. године због демонстраната који су били против владе и снимака Гадафијеве породице на којима су се забављали на журкама. Приступ YouTubeу је враћен 2011. након што је Гадафи свргнут са власти.

6. Тајланд – Видео клип у трајању од 44 секунде који је приказивао замућене фотографије краља Тајланда довео је до забране YouTubeа. Ова забрана донешена 2007. године трајала је 5 мјесеци.

5. Туркменистан – Једини интернет провајдер у земљи блокирао је YouTube 2009. године без икаквог објашњења а грађани морају да покажу пасош како би им било дозвољено да сурфују у интернет кафеима.

4. Кина – YouTube је забрањен у Кини од 2009. године због стриктних правила у вези са постављеним видео снимцима. На све аплоудоване видео снимке ставља се вето како би се спречио вулгаран материјал и сачувало здравље младих људи.

3. Сјеверна Кореја – У свега пар градова могуће је приступити „правом интернету", међутим, обични грађани имају приступ само националном интранету са око 1.000 сајтова.

2. Иран – Након протеста поводом предсједничких избора 2009. године YouTube је био блокиран, а 2012. године представљена је државна алтернатива како би се промовисала иранска култура.

1. Пакистан – YouTube је у овој земљи тренутно блокиран због анти-муслиманског видеа који је објављен 2012. године. Власти у овој земљи такође су изазвале и глобално блокирање YouTubeа 2008. године док су спроводиле другу забрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана