Знају ли пси колико је сати?

zivotinje.rs
Знају ли пси колико је сати?

Без обзира да ли сте били раздвојени само пар минута или неколико дана, ваш пас вам се сигурно увијек неизмјерно обрадује и дочека вас са одушевљењем.

Да ли сте икада размишљали да ли он зна колико дуго вас није било поред њега? Да ли пси који су спремни да годинама чекају своје власнике схватају да је од њиховог растанка прошло толико времена?

Неки научници сматрају да пси немају осјећај за вријеме и да не умију да одвоје садашњост од будућности. Поставља се питање, уколико пси не познају појам времена, како је онда могуће да нас у исто вријеме цимају за ногавицу да их изведемо напоље или им дамо храну?

Управо то је тачка спотицања различитих теоретичара. Док једни говоре да је псима потпуно свеједно да ли је прошао секунд или вјечност, други пак имају нешто другачије тврдње.

Вилијам Робертс, канадски научник, каже да то што пас има осјећај да је вријеме за оброк или шетњу, и сличне рутинске дневне обавезе, може да се објасни на слиједећи начин – у тијелу пса дешавају се биолошке промјене - хормоналне, температурне итд., које им служе као подсјетници да је вријеме за одређене радње.

Међутим, у ову полемику научника укључила се и Линда Килинг која тврди да пси знају да оцијене колико је времена прошло. Своје ријечи потврђује тиме што се пси, када је власник одсутан дужи временски период, дуготрајније врте око његових ногу, скачу и лижу га, једном ријечју њихова срећа траје дуже. Када се вратите са посла, пас ваш оњуши, заврти репом, али ни упола исто као када се, на примјер, вратите са љетовања.

Линда каже да се и процеси у тијелу пса дешавају другачије у ова два случаја, па тако на примјер срце пса куца брже када је власник дуже одсутан.

Дакле, на вама је да процјените са чијом се тезом слажете. У једно смо сигурни, пси никада неће научити да гледају на сат, али вјероватно имају неки сопствени систем за мјерење времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана