Злато ипак расте на дрвећу

Танјуг
Злато ипак расте на дрвећу

Аустралијски истраживачи тврде да су пронашли крајње необичан показатељ присуства злата на великим дубинама: сићушне трагове на лишћу еукалиптуса чији коријени сежу до злантих жила, дубоко у утроби земље.

Ово откриће могло би да помогне истраживачима у доба када су се нова налазишта злата преполовила, а цијена овог драгоцијеног метала скочила у небо, истиче се у студији објављеној у часопису "Nature Communicxations ".

"Веза између раста вегетације и златних депозита могла би да помогне у развоју нових техника екплоатације минерала", наводе научници.

У потрази за водом, стабла еукалиптуса која расту у сушним пределима могу да пружају своје корjене јако дубоко у земљу, продирући чак и у слојеве богате златним наслагама гдjе црпећи воду апсорбују микроскопске честице метала.

Тим аустралијских научника тврди да биљка може да апсорбује злато преко корjена, које потом путује кроз стабло све до лишћа.

Они су проучавали стабла еукалиптуса која расту на два налазишта злата у јужној и западној Аустралији, користеће рендгенске снимке лишћа, грања, коре и тла.

Стабла еукаплиптуса, која могу да порасту и до 10 метара у висину, имају необично развијен систем корjења који сеже и до 40 метара дубине.

Научници су успjели да забиљеже јако мале концентрације злата и то искључиво на лишћу на највишим дијеловима биљке.

"Злато је вјероватно токсично за биљку, зато га она шаље у своје екстремитете, попут лишћа", наводе стручњаци, додајући да би њихово откриће могло да доведе до нових, успјешних техника вађења злата и помогне да се одржи континуитет залиха.

Према подацима Свјетског савјета за злато (WGC), од почетка цивилизације из земље је извађено више од 174.000 тона злата.

Прије двије године Амерички геолошки завод процијенио је резерве злата у свијету на 51.000 тона. Цијена жутог метала порасла је за 482 процената у периоду од децембра 2000. до марта ове године.

Шездесет посто злата бива претворено у накит, али драгоцени метал служи, такође, и као важна компонента у електронској индустрији и медицинској технологији, посебно у лијечењу рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана