Животиње којих на свијету има превише

GlobalPost
Животиње којих на свијету има превише

Забринути сте због истребљења појединих врста? А шта ако неких животиња просто има превише?

У животињском царству грабљивице обично држе под контролом претјерано размножавање одређених врста.

Ако предатори, међутим, више не постоје, број јединки одређених животиња може вртоглаво порасти. То, наравно, изазива бројне проблеме.

Представљамо вам неке животиње које се налазе на другом крају спектра угрожености.

Аустралија: Кенгури

Кенгури само што не почну да насељавају улице Канбере. Стање је тако лоше, да влада сада заговара лов на одређен број јединки, како би се заштитиле угрожене биљке и гмизавци које кенгури воле да једу.

Ове животиње такође проваљују у куће људи и постају све већа саобраћајна опасност.

Кина: Пси

С успоном средње класе у Кини, порасло је интересовање за псе, као кућне љубимце. Међутим, управо због тога долази до праве епидемије бјеснила у овој земљи.

Шангај у томе предводи, а од 2011. ту и у још неким градовима влада правило “једног пса”.

САД: Бијелорепи јелен

Јелени чине више штете него глобално загријавање? Нова студија показала је да превелики број јелена ствара велике проблеме за екологију на источној обали САД. Наиме, јелени се хране само биљкама, а пошто их је превише, готово да су уништили цијеле шуме.

Широм свијета: Медузе

Популација медуза расте тако брзо, да може уништити свијет. Оне готово да немају грабљивца, једу све, а тешко се уништавају. Заправо, оне би једног дана могле владати морима.

Енглеска: Јазавци

Све већи број јазаваца у Енглеској доводи до ширења сточне туберкулозе. Фрустрирани пољопривредници сада имају и дозволу владе да убијају јазавце гдје стигну.

Борци за права животиња се, наравно, не слажу с овом мјером.

Канада: Мачке

Канађани толико “воле” мачке да су више од 600.000 њих оставили без дома 2011. Пошто је мала вјероватноћа да ће толики број бити удомљен, службе задужене за бригу о напуштеним животињама се “хватају за главу”.

Јужноафричка Република: Слонови

Иако афричких слонова има све мање у одређеним дијеловима тог континента, потпуно супротна ситуација је у Јужноафричкој Републици.

Превелика популација највећих копнених сисара уништава вегетацију Макалали резевата, па ренџери морају да уводе контролу рађања код слонова.

Аргентина: Даброви

За потребе тржишта крзном Аргентина је увезла 50 даброва из Канаде 1946. То се показало као лоша идеја, јер су ове животиње направиле колонију од више од 200.000 јединки, прошириле се до Чилеа и уништиле много стабала.

Надлежни се боре, али с премало успјеха, а сада покушавају да подстакну власнике ресторана да уведу њихово месо у редовне меније.

Индија: Мајмуни

У Индији мајмуни представљају хинду богињу Хануман, због чега су заштићени. Међутим, огромне колоније насељавају улице Њу Делхија и због хране коју им мјештани у оквиру ритуала дају, постају све “размаженији”. Проваљују у куће и нападају људе, а надлежни кажу да је једино јрешење да становници престану да им дају храну.

Бахами: Риба лав

Научници сматрају да су рибе лавови нашле свој пут до Кариба током урагана Ендрју који је погодио акваријум 1992. Неке од риба су тада ослобођене и тероришу остатак морског свијета. Како би зауставили њихово ширење, стручњаци планирају да воду обогате и популацијом њиховог природног непријатеља – једне врсте гргеча.

Цијели свијет: Људи

Са популацијом већом од 7,2 милијарде, људи спадају у групу врста које су се превише намножиле. Према Уједињеним нацијама, популација би могла да достигне осам милијарди до 2025.

Уништавање шума, претерано загађење, трошење природних ресурса су неки од безбројних проблема с којима се сусрећемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана