Животиња још жива иако није јела четири године ФОТО

Агенције
Животиња још жива иако није јела четири године ФОТО

Токио - Мужјак џиновског изопода из јапанског Тоба акваријума, познат по имену “Бр. 1”, посљедњи пут је јео 2. јануара 2009. односно прије више од 1.500 дана, преносе агенције.

Овај џиновски љускар, сродан раковима и шкампима, али и бубама као што су мокрице, који живи у хладним водама на дну Атлантског и Тихог океана и храни се остацима угинулих организама, посљедњи пут је појео велику скушу, коју је смазао за само пет минута.

Отада су, међутим, прошле већ четири године.

Оволико дуг период гладовања брине чувара акваријума Такају Моритакија, који тврди да је све покушао не би ли свог необичног штићеника, који има седам пари ногу и два комплета вилица, натјерао да нешто поједе.

О необичном случају “игре глади” извјестио је чак и “Јапан тајмс”.

Велики љускар, међутим, игнорише сласне комаде рибе које му подносе под “нос”.

Кад му чувар постане стварно досадан, прибјегава томе да се прави да једе, тако што таре лице о понуђену рибу.

Упркос дијети, дјелује здраво, мада Моритаки тврди да је “ослабио”.

Чињеницу да упорно одбија да једе научници објашњавају тиме да у организму вјероватно још има резерве енергије коју ова створења, дуга и више од пола метра, чувају у виду великих количина масти у јетри.

Пошто никад не могу да знају када ће сљедећи пут бити у прилици да нешто поједу, изоподи енергију штеде и тако што скоро непрестано живе у стању полухибернације, односно снагу троше само на најнеопходније животне процесе, као што је дисање.

Уколико му нико од особља акваријума кришом не дотура храну, све прилика је, дакле, да “Бр. 1” не једе зато што још није огладнио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана