Зид у Куршумлији вулканског поријекла, стар 65 милиона година

Aгенције
Зид у Куршумлији вулканског поријекла, стар 65 милиона година

Куршумлија - Огромни зид, састављен од хоризонталних камених колона, који је недавно откривен код куршумлијског села Рударе, стар је 65 милиона година, а ријеч је о природном феномену вулканског поријекла, рекао је данас геолог Душан Мијовић.

Хоризонталне камене колоне у Куршумлији посљедица су ерупције мега вулкана, показала су прва геолошка истразивања, казао је Мијовић.

Група геолога Завода за заштиту природе Србије, обавила је јуче прва истраживања на локалитету "Бранкова кула" на Радан планини, гдје је недавно откривена хоризонтална камена колона у дужини од око сто метара и висине око десет метара.

Мијовић је оцијенио да је ријеч о импозантном открићу, јединственом у Србији.

Први резултати истраживања показали су да су у питању базалтни блокови, правилно поређани једни на друге, природни феномен вулканског поријекла.

- Процес настанка овог феномена је релативно једноставан, магма која се утискује и изађе на површину, под утицајем различите температуре, кристалише се и добили смо лучење које је пентагоналног, односно хексагоналног пресијека и то су у ствари ти базалтни стубови - казао је Мијовић.

Истовремено, он је казао да ће локација, поред развоја туризма, допринијети и научним истраживањима.

 - То је јединствена појава у Србији. Базалтни стубови представљају дио гео-насљеђа на основу кога можемо даље да реконструишемо како се развијала земљина кора на територији Србије - казао је Мијовић.

Геолог је додао да таквих појава, као што је ова у Куршумлији, базалтни стубови готово савршеног облика, мало има у свијету, а да је најпознатија у Чешкој, у области Бохемија и да је заштићена од UNESCO-а.  На том локалитету појављује се исти базалт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана