Зградарство – највећи потенцијал за спровођење мјера енергетске ефикасности

ПР
Зградарство – највећи потенцијал за спровођење мјера енергетске ефикасности

Енергетска ефикасност препозната је у Европској унији као подручје које има највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије чиме се директно утиче и на смањење емитовања штетних гасова у околину. Спровођење мјера енергетске ефикасности све више је заступљено, а велики помак направљен је посљедњих година и у БиХ гдје се интензивно ради на доношењу прописа из области одрживог развоја и заштите животне средине.

Република Српска прати европске трендове када је у питању законодавство које регулише област уређења простора и грађења. На снази је и посебна одредба која прописује обавезно спровођење мјера енергетске ефикасности у зградарству, а од почетка 2016. године сваки новоизграђени објекат мора имати енергетски сертификат.

Највећи појединачни потрошач енергије и велики извор емитовања штетних гасова, нарочито CO2, су зграде. Зато је повећање енергетске ефикасности у зградама, један од најисплативијих начина смањења трошкова за енергију и смањења лошег утицаја на животну средину.

Зграде су током свог животног вијека одговорне за 40% потрошње енергије у свијету, 17% потрошње питке воде и 40% емисија гасова стаклене баште. Због тога је зградарство препознато као највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије, чиме се директно утиче на угоднији и квалитетнији боравак у згради, дужи животни вијек зграде, а доприноси се и заштити околине. Због велике потрошње енергије у зградама, али и највећег потенцијала енергетских и еколошких уштеда, енергетска ефикасност у зградарству постаје приоритет савремене архитектуре. Савремена архитектура мора укључити у разматрање цијели низ мјера за повећање енергетске ефикасности, могућност кориштења обновљивих извора енергије, даљинског гријања и хлађења, смањења кориштења фосилних горива и загађења околине.

Под појмом унапређења енергетске ефикасности у зградарству подразумијева се широк опсег мјера којима је крајњи циљ смањење потрошње свих врста енергије, уз исте или боље услове у објекту. Као посљедицу смањења необновљивих извора енергије (фосилна горива) и кориштење обновљивих извора енергије, имамо смањење емисије CO2 и других штетних гасова што доприноси заштити природне околине, смањења глобалног загријавања и одрживом развоју земље, а што би требао да буде заједнички циљ свих њених становника.

Савремено грађевинарство подразумијева примјену стандарда енергетске ефикасности, и то како код реконструкције постојећих, тако и код изградње нових зграда.

Крајњи циљ енергетски ефикасне градње јесте да се кроз систематску санацију и реконструкцију постојецих зграда и топлотну  заштиту нових зграда обезбиједи свеобухватна уштеда енергије и допринесе и заштити животне средине.

При пројектовању нових као и реконструкцији постојећих зграда потребно је размотрити могућности примјене активних соларних система и других системи који користе обновљиве изворе енергије за производњу топлоте и електричне енергије, могућности производње топлотне и електричне енергије путем когенерације, увођења система даљинског или блоковског гријања и хлађења, природног освјетљења.

Неке од наведених мјера за унапређење енергетске ефикасности у зградрству биће примијењене и на 30 јавних зграда у Републици Српкој које су одабране за санацију у склопу актуелног пројекта Енергетске ефикасности које спроводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

На одабраним објектима планирана је израда термичке изолације зидова, израда термичке изолације међуспратне таванске конструкције, замјена постојећих фасадних прозора и врата новим, реконструкција система гријања која подразумијева уградњу топлотних пумпи и нових инсталација и гријних тијела, реконструкција система за припрему топле потрошне воде која обухвата и уградњу соларних колектора, ревитализација постојећег система расвјете уградњом одговарајуће LED расвјете. Циљ санације објеката је смањење потрошње енергије и текућих енергетских трошкова, повећање комфора у затвореним просторијама, смањење емисије CO2. Поред наведеног избором новог система гријања (преко топлотних пумпи) биће уједно омогућено и хлађење просторија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана