Жене које имају мачку су склоније самоубиству

Танјуг
Жене које имају мачку су склоније самоубиству

Лондон - Жене које за кућног љубимца имају једну или више мачака склоније су менталним болестима и самоубиству, резултат је истраживања којим је било обухваћено 45.000 жена.

Према писању лондонског “Телеграфа”, проблем није у самој животињи, већ у паразиту Токсоплазма гонди који проузрокује болест токсопласмозу, а може да доведе и до енцефалитиса и разних неуролошких болести, да утиче на срце, јетру и очи.

Процјењује се да једна трећина свјетског становништва носи инфекцију токсоплазме који се крије у можданим ћелијама и мишићима. Токсопласмоза је раније повезивана са неким менталним болестима, као што су шизофренија и поремећаји понашања.

Истраживање је показало да су жене које су инфициране овим паразитом 1,5 пута склоније самоубиству, а разик расте са повећањем нивоа антитијела у борби против инфекције.

Токсопласмоза се може добити у контакту са мачијим фекалијама, конзумирањем неопраног поврћа или недовољно термички обрађеним месом.

“Не можемо да са потпуном извјесношћу тврдимо да Токсоплазма гонди доводи до самоубиства, али смо пронашли везу између инфекције и аутодеструктивног понашања у каснијем животу појединаца, што захтјева даље проучавање”, казао је вођа истраживања Тиодор Постолејк, професор психијатрије у Медицинском центру Универзитета у Мериленду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана