Због ерупције вулкана настао камени појас на Новом Зеланду

Aгенције
Због ерупције вулкана настао камени појас на Новом Зеланду

Откивен је могући узрок стварања мистериозног каменог појаса који је недавно откривен у близини обала Новог Зеланда. Сателитске фотографије NASA-е су као главног кривца показале ерупцију подводног вулкана названог Havre Seamount.

Брод HMNZS Canterbrury је 9. аугуста открио плутајући појас сачињен од камења у близини обала Новог Зеланда. Појас је био дуг 482 километра, а широк око 48 километара.

"Изгледало је као да се камење налази око пола метра изнад површине таласа. Када би се према њему окренуо извор свјетла, камен се пресијавао бљештавом бијелом бојом", казао је поручник Тим Оскар.

Ово камење, које је настало брзим хлађењем лаве, је препуно пора због гаса који је нестајао из њега док се лава хладила. Резултат је лагано камење које може плутати.
Одакле је дошло ово камење, то је била права мистерија. Када је камење откривено, сумњало се да је главни кривац подводни вулкан Моноваи. Међутим, Моноваи је удаљен неколико стотина километара сјеверно и због тога је искључен са листе, пише LiveScience.

Како би пронашли узрок, научници су прегледали сателитске снимке. Тек након детаљног прегледа је уочен могући кривац. На сателитским снимцима се од 19. јула ове године могао видјети пепео помијешан са водом и плутајуће камење. Преклапањем сателитских фотографија са топографијом морског дна, Havre Seamount се издвојио као највјероватнији узрок.

Узорци камења узетог са плутајућег појаса ће бити детаљно анализирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана