Зашто се урагани називају људским именима

Агенције
Зашто се урагани називају људским именима

Ураган Сeнди је ових дана најважнија вијест у Сједињеним Америчким Државама, а многи се често питају зашто таква пријетећа опасност има безазлена, често женска имена.

Још откад су људи почели пратити и извјештавати о ураганима, такође познатим као тропски циклони, покушавају и да их идентификују. До 20. вијека новине и прогностичари у Сједињеним Америчким Државама осмислили су имена за олује и та су имена упућивала на временски период, географски положај или интензитет. Тако смо имали олују Галвестон 1900., ураган Празник рада 1935., те олују Велика језера 1913. У међувремену, олујни урагани у Западној Индији проглашавани су католичким светим данима.

Аустралски метеоролог Кемент Враџи почео је додјељивати имена тропским циклонима крајем 19. вијека, у почетку користећи слова грчког алфабета или ликове из грчке и римске митологије. Он се касније окренуо именима људи. Током Другог свјетског рата, метеоролози који су радили за америчке зрачне снаге и морнарицу исцртавали су своје прогнозе олуја над Пацификом те су их, неформално, у част својим дјевојкама и супругама, називали по њиховим именима. Године 1945. новоформирани Амерички национални хидрометеоролошки завод, касније Национална метеоролошка служба, увео је систем који је користио војну терминологију, но како су до 1953. године опције исцрпљене, пригрлили су неформалну праксу давања женских имена ураганима. Будући да је Америка била лидер у области временске прогнозе и многе су друге земље слиједиле тај примјер, преносе агенције.

До 1960-их, поједине су феминистице проблематизовале ову ситуацију, а то се наставило и у раним 1970-им, када је америчка национална метеоролошка служба критикована уз назнаку да жене не могу представљати катастрофе, уништавање живота и заједница.

Године 1979. су те критике дјелимично уважене те се ураганима почињу давати и мушка имена.

Тако у посљедњим годинама имамо праксу да се имена ураганима дају на основу листа које се ротирају сваких шест година. У сјећању су свакако остали Катрина из 2005. и Ендрју који је донио пустош 1992. године те су та два имена "пензионисана".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана