Зашто се пси врте у круг пре него што легну?

Index.hr
Зашто се пси врте у круг пре него што легну?

Многи пси ће се вртети у круг прије него што легну. Нико не може да буде потпуно сигуран који је разлог због ког пси то раде, ритуал је остатак навике када су пси живели у дивљини.

Преци вашег пса морали су да спавају напољу, у условима који нису пружали много топлине ни сигурности. Ходање око одређеног мјеста био је начин на који су табали траву, лишће или снијег како би направили мекану, равну површину. Овај “ритуал” сродан је прављењу гнијезда.

Након кружења, да ли ваш пас гребе по кревету или тепиху? Баш као кружење и копање је понашање наслијеђено из прошлости које је омогућавало псу да себи створи удобан и сигуран лежај.

У екстремним врућинама, копање рупе начин је на који пас смањује тјелесну температуру тако што ће се окружити хладном земљом. Када су температуре напољу јако ниске, спавање у удубљењу које је ископао омогућавало је псу да задржи топлину и удобност.

Због чега ваши тетошени љубимци нису еволуирали од овог понашања? Не брините. То што се ваш пас врти у круг прије него што легне не значи да и даље припада дивљини. Нека понашања се задрже дуго након што су изгубила своју сврху, ако не постоји ништа што би их зауставило и променило одређену навику.

Немир може бити знак неугоде и боли. Ако ваш пас упорно кружи или копа, али не може да се удобно смјести, могуће је да има здравствених проблема као што је артритис или неуролошки проблеми.

Посматрајте свог љубимца како би видјели да ли има проблема с лијегањем и устајањем. Ако је немиран, одведите га ветеринару како би поставио дијагнозу и искључио бол као могући узрок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана