Зашто Петиција за уклањање HAARP-а из Србије?

B92
Зашто Петиција за уклањање HAARP-а из Србије?

Више од 12.000 људи за само три дана потписало је петицију којом се тражи "уклањање HAARP-а из српских земаља", и која очигледно представља реакцију на катастрофалне поплаве које су задесиле Србију.

Електронска петиција покренута је 17. маја, а њен непотписани аутор у објави од 20. маја позива на сарадњу адвокате "да саставе и покрену тужбу" против Владе Србије како би се "ова претња по народ законским путем правилно треирала и самим тим уклонила".

Петиција, постављена на сајту Peticije24.com, заснива се на теорији завjере - лансиране 2012. године преко жуте штампе - по којој је у селу Бељине код Барајева "постављен амерички антенски систем HAARP". Убjедљиво највише потписника, више од 3.200, су Београђани.

Образложење петиције су сензационалистички текстови о HAARP-у код Барајева који су објављени 2012. године у листу Правда и на сајту Srpskapolitika.com. Прави повод петиције може се наслутити из датума њеног покретања и линка према Фејсбук групи "Уклонимо HAARP са Српске земље" на чијој насловници је мапа садашњих поплава.

HAARP систем, истраживачки подухват универзитета Стенфорд у САД, био је постављен на Аљасци 1997. године ради мјерења зрачења у јоносфери.

Овај систем од 180 антена ниске фреквенције, постављен на површини од 13 хектара, којег покреће шест генератора снаге 3,6 хиљада коњских снага, коштао је 250 милиона долара. Престао је да ради у мају 2013. године, због проблема са финансијама, а прије недјељу дана је најављено његово расклапање.

Рад овог система пратиле су - и још прате - бројне теорије завјере, па се HAARP-у приписује злонамерно утицање САД на атмосферу, климу али и на психу људи широм планете, као и изазивање земљотреса. Наводно је чак изазвао рушење спејс-шатла Колумбија 2003. године.

Завјереничка "копча" са Србијом појавила се 2012. године, када је универзитет Стенфорд објавио мапу локација тзв VLF пријемника на којој је била и Србија. У српској жутој штампи пријемник је лоциран у Бељини код Барајева и прозван "електронским акцелератором електромагнетих таласа".

Њему је приписано да је у Србији 3. маја 2012. изазвао "нагли пад атмосферског притиска и оморину, што је" - како се наводи у "образложењу" петиције - "код многих резултирало отежаним дисањем и главобољом".

Као саговорника за причу о HAARP-у лист Правда је узео предсједника Еколошког покрета Новог Сада Николу Алексића, па се у "образложењу" петиције, преузетом из Правде, може прочитати Алексићева тврдња да би "САД путем те станице смештене у Барајеву могле да униште Србију за један дан само када би то желеле".

Посредством блогера Истока Павловића огласио се научник са Стенфорда, изјавом да је из научних разлога послао у Србију, али и на друга месјта у свијету, по један пријемник радио таласа ради очитавања сигнала из јоносфере.

У писму које је у цијелости објављено на сајту Истока Павловића, тај научник је навео да се ради само о једној антени, високој 1,3 метра и широкој 2,6 метара, коју може направити свако за двадесетак минута,и која у сваком случају ништа не емитује.

Научник - који није желио да му се име објављује због проблема са агресивним теоретичарима завере - објаснио је да спорна мапа са Стенфорда приказује локације пријемника у свијету при чему "готово ниједан од њих нема никакве везе са HAARP-ом, нити уопште личе на HAARP".

"Наша истраживачка група ради HAARP експерименте, заједно са многим људима, међу којима су страни научници из бројних земаља. Ништа од овога није зло. Да јесте, да ли бисмо били толико глупи да причамо свима шта где радимо? Да ово представља такво зло, никоме чак не би било дозвољено да зна да HAARP постоји", наводи се у писму.

Научник је Павловићу пожелио срећу у "смиривању циркуса" и додао: "Стекао сам утисак да кад некакав теоретичар завјере уврти себи у главу неку идеју, то се више не мења. Једном кад прихватиш какву сулуду теорију, лако је да је се држиш, јер све што се с њом не слаже постаје - дио завјере. Чим ја нешто објасним, претпоставља се да лажем или да сам тајни агент владе, а можда и ванземаљац".

Павловићево обраћање Стенфорду и одговор са тог универзитета нису успели да развеју убеђења домаћих теоретичара завере о постојању HAARP-а у Барајеву, чак ни после информације да се у селу Бељина не налази никакав систем антена већ гола пољана, а да се спорна антена све време налази на крову зграде Института за физику у Земуну.

Теорију завјере у вези са HAARP-ом у Барајеву безуспјешно је разобличавао и Амиц Дулникер, један од најчитанијих блогера у Србији.

Он је 2012. године, поред осталог, написао да су те године појединци крстарили по општини Барајево у потрази за озлоглашеним системом антена, чију су слику видјели у српској жутој штампи, и да су слали писма редакцијама дневних новина у којима су "тражили да се крене са крчењем шума, да пронађу гдје су Амери сакрили тај комплекс и да се исти уништи".

"Додуше, нико им није рекао да се тај HAARP систем, који су видјели у новинама, налази на Аљасци и да је величине 14 фудбалских стадиона, да је коштао 250 милиона долара, те да га није лако сакрити у џеп, амбар или шталу неког барајевског газдинства или шуме, а да би било потпуно идиотски градити тако нешто у галском селу у којем таксирају и новинирају разни Астерикси и Обеликси који већ годинама одолевају налету америчког империјализма", написао је Дулникер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана