Зашто пас тресе ногу док га чешкате по стомаку?

Zivotinje.rs
Зашто пас тресе ногу док га чешкате по стомаку?

Свако ко је икада мазио пса по стомаку, сигурно је приметио како његове задње ноге почну да "трче". Да ли сте се икада запитали зашто је то тако? Истражили смо за вас и преносимо вам одговор стручњака...

Најопширнији одговор је – еволуција! Наиме, пси машу задњим ногама када им мазимо стомак и то не могу да контролишу. Стручњаци за понашање паса кажу да је у питању је несвjесни рефлекс...

- На примjер, ако додирнете врућ шпорет, чак и прије него што ваш мозак схвати да је у питању нешто болно, кичмена мождина је то већ примјетила и послала сигнал који узрокује рефлексно помјерање руке. Када бисте морали да чекате да мозак схвати да сте у опасности, то кашњење могло би да узрокује озбиљну повреду или смрт - каже ветеринар, доктор Лор Хауг.

Код паса је чешање и осјећај да га нешто голица знак да је опасни паразит или бува ту, па је с временом настао рефлекс који би требало да отера напасника.

Тај рефлекс је толико природан да га ветеринари могу користити за дијагностику неуролошких проблема – попут ударца гуменим чекићем у људско кољено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана