Зашто не треба спавати послије јела?

новости.рс
Зашто не треба спавати послије јела?

Многи од нас имају неке навике које практикујемо послије оброка, али стручњаци нас упозоравају да пушење, једење воћа, пијење чаја, туширање и спавање са пуним стомаком нису здрави.

Свјетски стручњаци саставили су листу од седам лоших навика након јела:

1. Пушење: Ова навика пуно је штетнија него што се мисли, јер само једна цигарета након јела има учинак као да сте их запалили 10. Систем пробаве дјелује на цијели организам, а на кисеоник у крви веже се и никотин.

2. Једење воћа: Воће се јако брзо вари, а ако се једе одмах послије оброка оно се толико дуго задржава у желуцу да почиње да трули и ослобађа отровне гасове који, између осталог, подстичу стварање целулита. Воће би требало да се једе на празан желудац или два сата прије и послије јела.

3. Пијење чаја: Теин, главни састојак чаја веже се за гвожђе и отежава пробаву што може да буде лоше за анемичне особе. Они би требало да пију чај најмање сат времена након јела.

4. Пливање и туширање након јела: Вода подстиче и појачава прокрвљеност у тијелу која му је потребна, али након оброка крв одлази у желудац гдје се одвија варење, а не на мјеста попут руку и ногу.

5. Попуштање каиша: Попуштање рупица на каишу након обилног оброка може да доведе до сплета цријева и застоја у варењу.

6. Физичка активност: Иако сви мисле да је физичка активност након оброка добра, истина је ипак другачија. Тренинг омета систем за варење који апсорбује хранљиве материје из унесене хране. Препоручује се само лагана шетња.

7. Спавање: Лежећи положај никако није природан, а самим тим ни добар за пробаву, па желудачни сокови не могу да обаве свој посао. Ова навика може да изазове желудачне тегобе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана