Зашто не памтимо туђа имена?

Б92
Зашто не памтимо туђа имена?

Међутим изгледа да “лоша меморија” није кривац за то. Према теорији психолога Ричарда Хариса са Канзас универзитета, није мозак тај који има способност да памти имена људи, већ је битно колико сте ви мотивисани да их научите.

“Скоро сви имају добру меморију за нешто што их интересује,” каже Харис. “Али нису сви једнако мотивисани за учење истих ствари.”

“Многи сматрају да је памћење туђих имена тешко и зато се око тога ни не труде превише. “Лично мислим да то и није толико тешко али захтјева мало труда.”

Као професор Харис мора да запамти имена својих студената и трудио се да упамти њих 50 током прве двије недјеље семестра.

“Трик је у томе што сам свако име изговорио наглас док сам прозивао студенте. За свако име које сам изговорио трудио сам се да запамтим нешто у вези са њим и га упоредим са нечим препознатљивим. И сваког часа научим по неколико имена и заиста није толико тешко.”

Професор Харис сматра да памћење имена долази и из самопоуздања, а не само из мотивације.

“Неки људи не вјерују много својој меморији и немају повјерења у њу. То једноставно није добро.”

Харис предлаже да током конверзације употребљавате име особе коју сте упознали и да ћете га тако лакше запамтити.

“Људи се често постиде што нису запамтили име неке особе и питају се шта да раде; да ли је глупо питати опет неког како се зове.”

Сада ће можда сви признати да за то што не памтимо имена није крива меморија већ недостатак пажње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана