Зашто не би требало да избегавате да једете хљеб?

zadovoljna.hr
Зашто не би требало да избегавате да једете хљеб?

Када је ријеч о мршављењу и здравој исхрани хљеб се сматра најгорим непријатељем вашег тијела, али кампања под називом 'The slice of life' (кришка живота) објашњава како је такво мишљење у потпуности погрешно...

Већина људи хљеб повезује искључиво с угљенимхидратима од којих се гојимо, али ова врло стара и укусна намирница заправо је много вреднија и здравија него што се мисли.

Прије него што вам опишемо све благодати хљеба важно је разумијети како није сваки производ квалитетан и здрав. То се прије свега односи на бијели хљеб као и онај препун адитива који можемо пронаћи у слободној продаји.

Када говоримо о здравом и фином хљебу описујемо пекарски производ направљен од цијелог пшеничног и раженог зрна и онај обогаћен разним житарицама и добрим масноћама. Такав су хљеб пекле наше баке.

Цијела, непрерађена житарица представља житарицу, са свим својим дијеловима, што укључује љуску, ендосперм и клицу. Додатком соли, јаја, сјеменки, меда, лука, цимета и сличних састојака, обогаћују се укуси и текстура хлеба па на тај начин можете уживати у новом хљебу.

Које су благодети хљеба?

1. Осим протеина, хљеб садржи и велике количине минерала међу којима је калцијум који кости чини чврстим и здравим.

2. Хљеб садржи и гвожђе које даје енергију и поправља крвну слику.

3. Интегрални хљеб је препун витамина попут витамина Е и Б.

4. Хљеб је богат и влакнима која су врло важна за нормалан рад система за варење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана