Зашто мјесечари никада не наиђу на зид?

Daily Mail
Зашто мјесечари никада не наиђу на зид?

Ако сте се икада запитали зашто мjесечари у току ноћне шетње никада не наиђу на препреку, резултати најновијег научног истраживања могли би да пруже одговор на ваше питање.

Научници Медицинског центра NYU Langone установили су да група ћелија у мозгу, задужена за навигацију (нешто попут природног GPS-а), током ноћи остаје активна подједнако као у будном стању.

Они су своје истраживање базирали на прошлогодишњем истраживању, које је показало да мозак садржи групе ћелија задужених за одређивање правца и позиције у простору, које организму служе као компас.

Експеримент на мишевима показао је да се активност овог посебног типа ћелија у току РЕМ фазе не мијења, али да се током спороталасног сна убрзава за 10 одсто.

"Способност одређивања правца есенцијални је дио навигационог система организма, који у трену може да "ресетује" наш унутрашњи компас или мапу, што је прилично битно у ситуацијама као што су излазак из метроа и покушај да се у тренутку оријентишемо. Ово истраживање могло би да допринесе лијечењу одређених стања која се манифестују поремјећајем оријентације, попут Алцхајмерове болести и других неуролошких оштећења", изјавио је Гјорги Бузсаки, професор неуролошких наука на Универзитету у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана