Зашто мачкама очи сијају у мраку?

zivotinje.rs
Зашто мачкама очи сијају у мраку?

Вратили сте се из града. Лагано откључавате врата, осјећате се коначно сигурно, када вас одједном, из мрака, "простреле" двије свјетлеће тачке испод кревета. Да, то је ваша маца и њене очи које сијају. Зашто се ово дешава? Да ли им се са бојом очију нешто дешава или је у питању само рефлексија и за шта им та способност заправо служи?

На ова питања, одговоре су дала два офтамолога ветеринара са пчне клинике за љубимце у Мемфису, др Синтија Повел I и др Бил Милер.

"Мачје око је пропорционално веће од људског и има слој високо рефлектујућих ћелија. Ово је изузетна предност која им као ловцима омогућава боље уочавање покрета и кретања других животиња (плијена) при слабијој свјетлости. Тапетум луцидум (рефлектујуће ћелије), који се налазе између оптичког нерва и мрежњаче, функционишу као огледало, рефлектујући свјетлост. Тако се могућност лова када плијен није на опрезу, пренијела и на кућне маце" каже др Милер.

Пси, мачке, коњи, јелени и творови имају ову способност, док се људи, иако еволуцијски примати заједно са вјеверицама не могу похвалити овом предношћу.

Већини маца очи ће у мраку засијати јако зелено, али са сијамкама је другачија ситуација. Ова раса по много чему се разликује од осталих представника исте врсте, па и по сјају очију. Њима су при слабијем светлу очи јако жуте. Боја сјаја зависи од концентрације цинка и рибофлавина присутних у пигментним ћелијама.

Цинк и рибофлавин у комбинацији имају рефлектујуће дејство. У зависности од тога колико су густо "паковани" у ћелији, боја сјаја може да варира од животиње до животиње, али и од расе до расе.

Старост животиње, као и боје крзна и самих очију, такође утичу на ове свјетлеће "дугмиће". Тако ће плавоока маца у "бијелом мантилу" имати у мраку црвенкасти пигмент.

"С годинама број ћелија у сочиву расте, па се способност рефлексије свјетлости смањује", рекао је др Повел.

Свјетлуцање нам иначе не смета, чак га код кућних маца не би ни примјетили да није фотографија. А што се тиче савјета за смањење сјаја када се користи блиц, др Пове има два предлога.

"Покушајте да приликом сликања не "циљате" право у њене очи или једноставо притисните дугме два пута брзо . Тако ће очи највероватније засијати само на првој фотографији, али ће друга бити добра" препоручује др Повел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана