Зашто је Стоунхенџ изграђен? Ове теорије можда имају одговор

Huffington Post
Зашто је Стоунхенџ изграђен? Ове теорије можда имају одговор

Теорија око те мистериозне грађевине има подоста, а оне варирају од магије, преко теорија завjере које укључују ванземаљце, до елитне гробнице, пише Huffington Post.

Погледајте седам теорија од којих ниједна једна није открила праву сврху Стоунхенџа:

1. Свето ловиште

Подручје око Стоунхенџа је у древна времена било окружено ловиштима, показали су археолошки докази.

Локалитет свега 1,6 километара удаљен од Стоунхенџа садржи доказе људске насељености старо 3.000 година. Међутим, сам локалитет Стоунхенџа, односно трагови градње, доказано су стари између 8.500 и 10.000 година. Археолошки докази упућују да је то првобитно било ловиште и мjесто за славља па је ова мистериозна грађевина можда и подигнута да би увеличала улов.

2. Споменик јединству?

Постоје кругови који вjерују да је Стоунхенџ подигнут како би славио мир и јединство. Током периода у ком се интензивно градио, између 3.000 и 2.500 година прије Христа, култура на британском острву била је све више уједињена. Рад на тако великом пројекту сам по себи би ујединио многе културе на том подручју, а и шире.

3. Астрономски календар

Многи вјерују како су стари народи славили зимски солстициј на Стоунхенџу. Улица поред ове грађевине поравната је са заласком сунца на зимски солстициј, а археолошки докази из околине показују како су клане свиње током децембра и јануара, вјероватно за зимско славље. Локалитет исто тако гледа у излазак сунца током љетњег солстиција, а хиљаде појсетилаца широм свијета тад посјећује Стоунхенџ како би прославили тај догађај.

4. Звучна илузија

Два свирача гајди који свирају на пољу око Стоунхенџа остали би поништеног звука на одређеним тачкама, што је звучна илузија која је можда инспирисала градитеље, наглашено је на презентацији Америчког удружења за напредак науке 2012. године.

Мегалити су можда подигнути како би додатно појачали природно поништавање звука тог локалитета, а камени блокови постављени како би селективно блокирали звук.

Стоунхенџ се често назива и "гајдашким камењем". С тим надимком повезана је и легенда која каже како су гајдаши доводили дјевојке на то поље и претварали их у камење, које и данас стоји као споменик. Без обзира на то да ли неко вјерује у звучну илузију, Стоунхенџ има невјероватну акустику простора, сличну катедрали.

5. Елитно гробље

Мистериозни споменик можда је некада био и мјесто посљедњег починка за елиту, предлаже једна од бројних студија. Хиљаде фрагмената костура од најмање 63 особе пронађено је у археолошким ископавањима на том подручју, а број пронађених костију мушкараца, жена и дјеце је пропорционалан.

Остаци датирају из периода 3.000 година прије Христа, а археолози су пронашли и посуду за мирисе као и главу од буздована – у питању су предмети који су обично асоцирали на елиту у том периоду.

6. Огромна звона

Ова теорија сугерише да камење Стоунхенџа производи јединствене и благо различите звукове, сличне онима дрвених или металних звона. Њихов звук може се чути из велике даљине па се претпоставља да је Стоунхенџ можда служио као примитиван облик комуникације, или се користио као звона што се користе у цркви.

7. Мјесто излијечења

Многи костури укопани поред Стоунхенџа носе на себи доказе повреда или болести па су научници претпоставили да је локалитет некада био мјесто на које су људи долазили да се излече од повреда или болести.

Тој теорији у прилог иде и чињеница да је много камења током вијекова оштећено на начин да је неко ломио комадиће с њихове површине. Можда су ходочасници хтјели да тако уз себе имају заштитни или љековити талисман.

Као што смо већ истакли, ниједна једна од претпоставки и теорија није доказана, тако да Стоунхенџ остаје и даље право врело мистерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана