Зашто је добро јести јаја?

ordinacija.hr
Зашто је добро јести јаја?

Јаја су многима омражена храна. Сматра се да холестерол у јајима односно жуманцу подиже ниво холестерола у организму и угрожава срце.

 Међутим, једно од истраживања на ову тему, објављено у часопису "Americal Journal of Clinical Nutrition", говори да нема чврстих веза између здравих људи који једу јаја (у умjереним количинама) и срчаног односно можданог удара.

Ево четири разлога зашто су јаја добра:

1. Смањују ризик од рака

Јаја су један од најбољих извора нутријента колина - једно јаје садржи око 30 одсто дневне препоручене дозе. Истраживања су показала да су жене које су уносиле велике количине колина имале 24 одсто мање шансе за оболевање од рака дојке. Колин се налази углавном у жуманцу јајета, тако да слободно можете избацити бjеланце приликом припремања омлета.

2. Јаја чувају добар вид

Жуманце такође садржи пуно лутеина и зеаксантина, два антиоксиданса који смањују ризик од макуларне дегенрације. Једите јаја и у старости нећете имати проблема с видом.

3. Омлетом до мањег струка

Недавно истраживање показало је да су гојазни људи који су за доручак јели два јајета изгубили 65 одсто више тежине него жене које су ујутро јеле пециво. Угљени хидрати у јајима брже засићују, и продужавају осjећај ситости.

4. Јаја за трбушне мишиће

Јаја садрже одређену количину аминокиселина због којих тјело лакше апсорбује протеине. Другим рijечима, након напорног вjежбања, приуштите себи тврдо кувано јаја и поједите га без гриже савjести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана