Зашто је алкохолу тешко рећи НЕ?

Aгенције
Зашто је алкохолу тешко рећи НЕ?

Програми налик Анонимним алкохоличарима (АА) могу помоћи људима да избјегавају алкохолно пиће, међутим, ново истраживање уочило је да мушкарци и жене различито реагују на савјете које ти програми нуде.

Двоје истраживача Опште болнице у Масачусетсу објавила су недавно резултате свог рада у часопису "Drug and Alcohol Dependance". Према њиховим налазима, механизми којима се људи служе да би се одупрли алкохолу највише зависе од пола, преноси магазин "Time".

Џон Кели и Бетина Хопнер пратили су борбу са алкохолом у више од хиљаду и седамсто случајева који су били део пројекта MATCH болнице у Масачусетсу. Циљ пројекта био је упоређивање различитих метода рехабилитације и савjетовања, а према свом избору, испитаници су могли да учествују у сеансама Анонимних алкохоличара и дају своје мишљење.

Испитаницима мушког пола који су учествовали у АА програму, оваква помоћ повећала је самопоуздање и помогла у изградњи мреже за подршку у "кризним" тренуцима. Мушкарцима највише значи подршка најближег круга пријатеља који су спремни да са њима избjегавају ситуације у којима се очекује испијање алкохола.

Жене, са друге стране, одлучније се одупиру алкохолу уколико науче како да депресију, бес или анскиозност не "лијече" чашом жестоког пића. Управо ситуације које изазивају оваква осећања за припаднице женског пола представљају највећу опасност.

"Веома је важно то што знамо да жене и мушкарци користе АА програме, али и друге сличне ресурсе, да би се суочили са алкохолизмом на различите начине", казао је Кели.

Према његовим ријечима, ово истраживање помоћиће да се АА програми прилагоде појединцима, али и да се развију нове стратегије за лијечење алкохолизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана