Зашто албатрос лети толико дуго?

Vijesti.me
Зашто албатрос лети толико дуго?

Албатрос има посебан ритам летења уз помоћ кога успијева да се отисне на невјероватно дугачка путовања, показује истраживање објављено у Часопису за експерименталну биологију.

Албатрос је једна од највећих летећих птица са тежином од 11 килограма и распоном крила од 3 метра. Ова фасцинантна птица може да без слијетања прелети око 16 хиљада километара.

Када би летио на начин на који лети већина птица, албатрос би трошио превише енергије и током лета би изгубио половину своје тежине.

Научници Универзитета у Минхену су открили посебан начин летења ове птице, којим она штеди енергију. Они су истраживали начин летења 20 птица које су пратили уз помоћ GPS-а и закључили да се албатроси уздижу у висине, а затим пропадају и користе силину коју добијају током пада за поновно уздизање. Уз помоћ уздизања и спуштања албатроси успијевају да остану у ваздуху без великог утрошка снаге.

Научницима није у потпуности јасно зашто и велики број других врста птица није током времена развио овакав начин летења.

Примјера ради, колибри, чија маса је 98 одсто мања од масе албатроса, мора да направи 70 покрета крилима током секунде, док албатрос може јако дуго да остане у ваздуху без махања крилима. Иначе, због “неекономичног” летења, колибри током дана мора да поједе храну у количини која је три пута већа од његове масе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана