Загрљени мумифицирани пар пронађен у снијегу након 55 година

Dnevnik.hr
Загрљени мумифицирани пар пронађен у снијегу након 55 година

Два мумифицирана тијела пронађена су на највишем планинском врху у Мексику. Тијела су у загрљају и можда су одговор на 55 година стару мистерију планинара који су нестали у лавини давне 1959. године.

Мисија спуштања мумифицираних тијела с Пика де Орисабе одложена је за понедјељак, како би се успјело направити посебно средство за пренос остатака у нетакнутом стању.

Раније овог седмице група алпиниста пронашла је мумифицирана тијела тако што су видјели да једна лобања штрчи из снијега испод самог врха планине. Двоје алпиниста почело је да копа око лобање па су открили и друго тијело, каже Франциско Родригез, један од алпиниста који је био у експедицији која је пронашла тијела.

"Њихов нас је положај изненадио јер су наочиглед били загрљени", рекао је Родригез. Магловити услови дозволили су да само двоје од 12 спасилаца дође до мјеста гдје су откривена тијела.

Тијела су пронађена 300 метара удаљена од самог врха планине, који се налази на 5610 метара надморске висине.

Ветеран алпинист Луис Еспиноза Руис, који има преко 70 година, рекао је за АФП да вјерује како та тијела припадају двома од троје пријатеља који су остали затрпани под лавином током успона 2. новембра 1959. године.

Истиче да је своје пријатеље тражио 20 година по тој планини.

"Имам наду. Готово сам сигуран да су то они", рекао је Еспиноза.

Државни адвокат мексичке државе Пуебла истакао је како ће се идентитет жртава утврдити ДНК анализом.

Планина, која је још позната и као вулкан Ситлалтепетл, врло је популарна међу алпинистима. Врх је дио мексичког вулканског појаса, али је ријеч о неактивном вулкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана