Задивљујући призор: Граница између два океана као на мапи VIDEO

Танјуг
Задивљујући призор: Граница између два океана као на мапи VIDEO

На мјесту гдје се сусрећу Тихи и Атлантски океан, код Рта Хорн, начињен је импресиван видео-снимак са једног туристичког брода на којем је граница између два океана јасно видљива - као на географској карти, остављајући утисак да њихове воде не могу да се измијешају.

Атрактивни снимак направљен је негдје код најјужнијег врха Јужне Америке и објављен на Јутјубу.


Међутим, граница између два океана је само неко вријеме јасно видљива, јер се воде океана ипак мијешају, само што тај процес траје "мало" дуже него што бисмо очекивали, објашњавају стручњаци, преноси РТС.

Наиме, да би се њихове воде измијешале једва пар центиметара, потребно је неколико дана, јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мијешања као и за друге течности: дифузија двије течности и физичка агитација.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро, тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, то јест физичких утицаја на мијешање - таласа, струја, ветрова...

Такође, густина океана може утицати на стварање ове видљиве "границе", услијед разлике у салинитетима воде, а затим су ту и приливи слатке воде од топљења глечера, велике ријеке које уносе и извијесну количину глине у океан и мијењају му густину и боју.

Међутим, и воде океана се, на крају, ипак измијешају, закључују стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана