Забиљежени посљедњи тренуци сателита GOCE

Aгенције
Забиљежени посљедњи тренуци сателита GOCE

Дијелови сателита Европске свемирске агенције (ЕСА), лансираног 2009. године са циљем мапирања Земљиног гравитационог поља, пали су у Атлантски океан на простору између Антарктика и Јужне Америке, објавила је та агенција а цио догађај успио је да слика један житељ Фокландских острва који је фотографију објавио на Твитеру.

Према наводима агенције, сателит назван ушао је у земљину атмосферу рано јуче, прешавши преко Сибира, западног дијела Тихог океана, источног дијела Индијског океана и Антарктика.

Како је саопштено, сателит тежак 1.100 килограма распао се током проласка кроз земљину атмосферу, али око 275 килограма његових делова сручило се у Атлантски океан, неколико стотина километара од Фокландских острва, при чему чему није изазвана никаква штета.

Информације које је прикупљао тај сателит употребљавају се за разумијевање циркулисања океана, нивоа мора, динамике леда и унутрашњости Земље.

Висина на којој је сателит летио у орбити постепено је опадала током посљедње три недјеље након што је 21. октобра остао без горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана