Вране у Сарајеву угинуле од вируса Западног Нила

Aгенције
Вране у Сарајеву угинуле од вируса Западног Нила

Сарајево - Након што су прегледом узорака мртвих птица у лабораторијама Ветеринарског факултета Сарајево пронашли узорке вируса Западног Нила са Ветеринарског факултета послали су основне податке о овом опасном вирусу и како се заштити од њега.

Вирус Западног Нила је вирус који има зоонотски карактер, узрокује обољења животиња и људи, и најчешће се преноси преко заражених комараца. Код заражених људи може узроковати симптоме сличне грипи, грозницу, енцепхалитис (упалу мозга) или менингитис (упалу можданих овојница).

Инфекције овим вирусом су забиљежене у скоро свим дијеловима свијета, наводи се у извјештају са Ветеринарског факултета.

Овај вирус је потврђен код преко 300 врста птица. Премда неке од птица, нарочито вране, гаврани, креје, свраке и врапци често умиру након инфекције, већина птица преживи.

Од овог вируса могу да оболе и друге животиње. Најчешће обољевају коњи. Међутим, пренос болести са обољеле животиње на животињу или са човјека на човјека није директно доказан.

Вирус се међу птицама шири убодима заражених комараца, а комарци се заразе сисањем крви заражених птица. Неке птице, а особито предатори, могу се заразити када једу обољеле или умрле заражене птице.

Нема доказа да људи могу обољети директно од контакта са мртвим или зараженим птицама. Сви до сада потврђени случајеви болести код људи, настали су након убода зараженим комарцима. Међутим, не препоручује се контакт голим рукама са лешевима мртвих птица. У случају да пронађете мртву птицу на вашем балкону или дворишту користите рукавице или пластичну врећицу за уклањање, препоручује се у саопштењу.

Конзумација меса перади није опасна . Иако домаћа перад може оболити од овог вируса, нема доказа да термички обрађено месо и производи од перади могу пренијети болест на људе.

Од болести се може заштитити редовном дезинсекцијом и примјеном средства за уклањање или одбијање комараца (репелент) што је најбоља превенција од добијања болести.

Не постоји одобрена вакцина за заштиту од болести код људи иако се у свијету интензивно ради на њеном развоју.

Са Ветеринарског факултета препоручују и да уколико након убода комарца имате појаву температуре или неочекивани здравствени поремећај одмах посјетите породичног љекара.

Кад је ријеч о сада већ потврђеном постојању овог вируса у БиХ код дивљих птица како се наводи неопходно је интензивно наставити надзор и утврдити обим заражености и присуства вируса код дивљих птица на цијелом простору БиХ, као и провести испитивања присуства вируса у популацији комараца.

Са Ветеринарског факултета Сарајево препоручују да се у сточним настамбама са коњима спроведе појачана и интензивна дезинсекција објеката ради уклањања заражених комараца.

Обзиром на званичну потврду присуства вируса, правовремено и конзистентно провођење свих наведених мјера је кључ за спречавање пријеноса ове болести из природних резервара (птице) на животиње и људе, истиче се у саопштењу.

Прије нове сезоне трансмисије узрочника, неопходно је размотрити потребу вакцинације коња (за које постоји развијена вакцина) као и друге мјере у сектору јавног здравства ради спречавања преноса болести.

Ризици од излагања вирусу могу се смањити у сезони трансмисије вируса (од јуна до новембра) избјегавањем кретања у подручјима велике густине комараца, користити заштитна средстава (инсектицидини репеленти), и све друге облике физичке заштите од убода комараца.

Хигијена околиша и све мјере које смањују изложеност комарцима значајно ће смањити ризике за пријеносе болести, наводи се у упозорењу Ветеринарског факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана