Вијек од потонућа Титаника

Танјуг
Вијек од потонућа Титаника

Лондон - На данашњи дан прије тачно 100 година, нешто прије поноћи, тада највећи луксузни брод “Титаник”, на свом првом путовању ударио је у велики ледени брег и нестао у водама северног Атлантика, одневши у смрт око 1.500 људи.

Луксузни крузер је четири дана раније кренуо из британске луке Саутемптон за Њујорк. Капетан Едвард Смит је био упозорен на присуство леда у мору, али се очигледно на те поруке није обазирао.

Само три сата након удара у ледени брег крузер је потонуо, одневши са собом у смрт 1.500 људи. На броду је било укупно 20 чамаца за спасавање, у које је могло да стане свега половина, од укупно око 2.200 путника и чланова посаде.

Док је брод тонуо, на палубама је владао општи хаос и паника. Многи од чамаца за спасавање отиснули су се полупразни, а мало је оних који су покушали да из мора извуку оне који су скочили у море.

Међу путницима је било и 39 путника са југословенских простора, углавном сиротиња која је трећом класом кренула преко Атлантика, “трбухом за крухом”.

Олупина “Титаника” откривена је тек 1985. године. Тада је установљено да је труп брода био саграђен од неквалитетног челика чију су отпорност додатно ослабиле ниске температуре воде. При удару у санту леда једноставно се распао. Лед је распорио пет комора из којих је вода почела да куља.

Трагедија Титаника сматра се једном од највећих поморских трагедија у историји. О њој су написане бројне књиге и снимљени многи филмови, од којих је најпознатије остварење Џејмса Камерона из 1997. године са Кејт Винслет и Леонардом Дикаприом у главним улогама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана