Веселе пилуле на крају воде у још већу тугу

Агенције
Веселе пилуле на крају воде у још већу тугу

Лијекови попут Прозака још су 90-их прослављени као “чудесне пилуле” које ће заувијек отјерати ваша депресивна расположења.

Но, у посљедњих пет година, постоји све већи број доказа у прилог тврдњи како ти лијекови дјелују само на мали дио људи. А сад се појавило и једно контроверзно истраживање које тврди како антидепресиви код многих пацијената могу само погоршати депресију, преноси Деили Меил.

Истраживање универзитета Онтарио у Канади, тврди да је највећи проблем у хемијском споју серотонину, којег садржи већина лијекова против депресије.

Лијекови попут Прозака познати су селективни инхибитори поврата серотонина у живчани систем.

Њихов је циљ појачати разину хемикалије у мозгу задужене за добро расположење. Но, истраживање објављено у часопису “Фронтиерс Ин Еволушнари Сајколоџи”, истиче да је серотонин попут хемијског “швајцарског ножа” који обавља низ функција у мозгу и тијелу. Управо се зато не би намјерно требало мијењати ниво серотонина у тијелу, јер би то могло оставити разне трајне посљедице на организам – од пробавних сметњи, потешкоћа сексуалне природе и депресије све до инфаркта и преурањене смрти.

Такођер, лијек који мијења разину серотонина, могао би узроковати проблеме код дојенчади, али и проблеме производње сјемена код одраслих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана