Велика заблуда о скупој храни

B92
Велика заблуда о скупој храни

Загреб - Истраживање једног америчког универзитета показало је да људи вjерују да што је храна скупља то је укуснија, преноси "Пословни дневник".

"Пословни" оцијењује да смо изгледа поприлично "плитки" када се ради о храни. И при том не само када се ради о тренди дијетама и егзотичним намирницама. Наиме, нова студија Универзитета Корнел показала је да људи мијењају своје ставове о храни, у зависности од тога колико су за њу платили.

Истраживачи су направили мали експеримент у италијанском ресторану манипулисањем цијенама шведског стола. Гостима су били понуђени шведски сто од четири и осам долара, те су након конзумације били замољени да оцијене храну коју су јели. Према резултатима теста, купци који су платити више за шведски сто, изјавили су како су уживали више у храни, иако су обије групе јеле у потпуности исту храну.

Брајан Вонсинк, професор који је спровео истраживање, истиче како су он и колеге били фасцинирани начином на који потрошачи оцијењују искуство конзумације истих јела са другачијим цијенама.

Крајњи резултат је позната премиса у којој људи цијену одређеног производа (у овом случају хране) повезују са квалитетом.

Друга истраживања истог универзитета откривају како људи једу мање у просторијама са слабом расвјетом, и мисле како је тако сервирана храна бољег укуса него она послужена на јарко освјетљеним мјестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана