Велика Британија: Споменици Титу и НОБ-у ванземаљска умјетност

Aгенције
Велика Британија: Споменици Титу и НОБ-у ванземаљска умјетност

Фотографије споменика насталих широм региона током постојања бивше Југославије од 12. јуна изложени су у једној лондонској галерији, изазивајући велику пажњу биртанске јавности.

 "’Breese Little’ са задовољством представља прву самосталну изложбу Јана Кемпенаерса у Лондону. Поставка ће обухватити радове из Кемпенаерсове фотографске студије архитектуре и острва, са акцентом на његову прослављену серију ‘Споменик’ која представља споменике настале широм Блакана у бившој Југославији, током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека", наводи се у саопштењу галерије "Breese Little".

Свечано отварање изложбе уприличено је 11. јуна, а већ слиједећег дана бројни посјетиоци похрлили су да виде футуристичке споменике настале средином прошлог вијека.

"Тешко је описати, али одмах можете да осјетите да се на тим мјестима десило нешто важно. Желио сам да направим јединствене, ултимативне слике, хватајући атмосферу тих мјеста и објеката", објашњава Кемпенаерс за магазин "Порт". "Ипак, никада нисам имао намјеру да постанем докуменатрни фотограф, јер бих тада фотографисао на стотине споменика од којих неки не би били мени важни. Али нисам заинтересован за такав рад."

О фотографијама необичних споменика почетком седмице писао је и британски "Guardian" који је на својој интернет страници објавио фото-водич кроз Кемпенаерсов рад и југословенске споменике. Британски лист пише да је ријеч о споменицима насталим у знак сјећања на Други свјетски рат, али да неодовљиво личе на ванземаљску умјетност.

"Подигнути у мирним предјелима усред недођије, споменици изгледају као заоставштине ванземаљаца, као необични кругови или детаљи са омота неког од албума Пинк Флоџда", пише Џошуа Сјуртис у оквиру свог блога на сајту "Guardiana".

Међутим, како примjећује Сјуртис, Балканци данас не маре много за своје наслијеђе, а фотограф Кемпенаерс један је од ријетких који још увијек води рачуна о усликаним споменицима.

"Неко је у једном хрватском часопису написао како долази луди момак из Европе да фотографише доказе наше заборављене прошлости... и да сам веома, веома чудан", изјавио је Кемпенаерс.

Овај фотограф дипломирао је на одсјеку за филм и фотографију Академије уметности у Генту, гдје је 2012. године завршио и постдипломске студије. Више информација о његовом раду, као и фотографије југословенских споменика, можете пронаћи овдје. Изложба његових радова у лондонској галерији "Breese Little " биће отворена до 13. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана