Вечерас у Француској „плима века

Танјуг
Вечерас у Француској „плима века

Након помрачења Сунца, очекује се да ће ријетко поклапање астрономских фактора вечерас изазвати "плиму вијека", природни феномен који ће посебно бити спектакуларан у француском заливу Сен-Мало, у Ламаншу, и на хиљаде знатижељника хрли да посматра ниво воде који би требало да достигне висину четвороспратнице.

Око тог каменитог острвца, са ког се уздижу торњеви средњовјековног утврђења, вечерас у 20 сати и сутра ниво воде би требало да досигне 14,15 метара, што одговара висини четвороспратнице, саопштила је Хидролошка и океанографска служба француске морнарице (SHOM).

На хиљаде знатижељника похрлило је тим поводом на острво Мон Сен Мишел, једне од најзнаменитијих француских туристичких атракције.

Мон Сен Мишел је друго мjесто у свијету, послије залива Фанди у Канади, гдје је разлика између плиме и осеке највећа.

"Биће веома импресивно и спектакуларно. Надоћи ће велика маса воде која ће са потом повући", изјавио је Никола Вебер, стручњак за плиме при SHOM-у, преносе француски медији.

Он је, ипак, позвао на опрезност, јер ће "море надоћи веома брзо" и подсјетио на локалну пословицу која каже да "море у Мон Сен Мишелу напредује брзином коња у галопу".

"Можда не баш као коњ у галопу, али свакако као човјек у трку", прецизирао је Вебер.

Супротно свом називу, "плима вијека" се догадја отприлике сваких 18 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана