Вечерас феномен супермјесеца и киша метеора

Independent
Вечерас феномен супермјесеца и киша метеора

Мјесец ће у недјељу бити ближи Земљи него што је то икада био у посљедњих 20 година. Сви посматрачи биће у прилици да виде 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији мјесец, пише "Independent".

 

И док се астрономи спремају за овај феномен који се дешава „једном у животу", откривамо вам све у вези са супермјесецом.

Шта је супермјесец?

У питању је феномен до ког долази када је мјесец у својој „пун мјесец" фази и налази се најближе Земљи током своје годишње орбите.

С обзиром на близину, мјесец се чини већим и знатно свијетлијим. Стручњаци вјерују да ће мјесец који ћемо имати прилку данас да видимо изгледати 14 одсто већи и 30 одсто свјетлији свим посматрачима.

Како до њега долази?

Данашњи догађај један је од три супермјесеца које ћемо имати прилику да видимо овог љета, с тим да се један десио 12. јула, а наредном ћемо присуствовати 9. септембра.

Веома је ријетко имати три оваква догађаја за тако кратко вријеме и не очекује се да ће се ово поновити све до 2034. године. Генерално, до супермјесеца у просјеку долази сваких 13 мјесеци.

Зашто је данашњи супермјесец толико посебан?

Судећи по астрономима, данашњи супермјесец ће бити ближи Земљи него икада прије у посљедњих 20 година.

Данашњи супермјесец ће се такође поклопити са кишом метеора Персеида – у питању је годишње дешавање током ког ћемо бити у прилици да видимо више од 100 метеора на земаљском небу.

Да ли ће супермјесец утицати на плиму?

.С обзиром да ће мјесец бити толико близу Земље, он ће имати утицај на обалу појединих земаља.

Да ли би овај догађај могао да означи крај за сав живот кој познајемо?

Не. Без обзира на могуће преувеличавање штампе, не би требало да почнемо да планирамо живот на пост-апокалиптичној Земљи.

Погледајте датуме будућих супермјесеца:

9. септембар 2014.

8. септембар 2015.

14. новембар 2016.

2. јануар 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана