Ускоро „Калашњиков мајце и кишобрани?

РТС
Ускоро „Калашњиков мајце и кишобрани?

Финансијски проблеми удружили су два највећа руска произвођача пјешадијског наоружања „Измаш" и „Ижевск", који ће под заједничким именом „Калашњиков" производити пушке, мајце и кишобране!

Нова руска фирма за производњу оружја „Калашњиков" је саопштила да ускоро почиње и производњу кишобрана и мајица.

Кишобрани и мајице с „именом чувеног руског пројектанта оружја Михаила Калашњикова, ускоро ће се појавити у продавницама поклона", објављено је на сајту те фирме (www.rostec.ru).

Фирма под називом „Калашњиков" је званично регистрована ове недjеље, послије удруживања два највећа руска произвођача пјешадијског наоружања – „Измаш" и „Ижевск", који су раније имали финансијских проблема, објављено је на сајту Ганс (www.guns.com).

Циљ удруживања су не само рационализација и производња оружја „скројеног за тржиште 21. вијека", већ и „ширење на друге секторе производње те ће име Калашњикова стићи на широку лепезу потрошне робе".

„Као патриота, Михаил Тимофејевич (Калашњиков) је (новом) концерну допустио слободну употребу свог имена. Рекао је да му је велика част да помогне земљи да промовише пјешадијско наоружање и да развије војну индустрију", рекао је Константин Бусигин, генерални директор „Измаша".

Михаил Калашњиков (93) је чувен по конструисању и развоју аутоматске пушке за блиску борбу „АК-47" – „аутоматске пушке Калашњикова". Та пушка која је употреби од 1949. године, постала је најмасовније коришћено пејшадијско оружје у свијету због своје издржљивости, јефтине производње и једноставног коришћења.

Производи се у више од 30 земаља свијета, а користе је и војске, и илегалне оружане групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана