Ускоро чоколада из 3D штампача

Telegraph.co.uk
Ускоро чоколада из 3D штампача

Један познати амерички произвођач чоколаде, охрабрен могућностима 3D принтера, удружио се са произвођачима ових уређаја и у будућности намjерава да помоћу њих производи чоколаду и друге слаткише.

Компанија Hereheys је озбиљно приступила својим плановима да у врло блиској будућности чоколаду производи уз помоћ 3D штампача, али није саопштила колики су трошкови увођења новог производног процеса, као и ни када ће потрошачима бити доступна ова врста производа.

Тродимензионални чокладни производи ће бити прављени топљењем чоколаде и наношењем танких слојева дебљине од 0.05 милиметара. Уколико то компанији пође за руком, биће то изузетно велики успjех, пошто је чоколада један од најтежих материјала за 3D штампање, јер њена производња захтjева посебне услове контроле у погледу густине, а нарочито је важна и температура на којој се производи.

Прошле седмице на сајму CES у Лас Вегасу компанија 3D Systems је открила и представила своју прву 3D машину која је потпуно безбједна за штампање јестивих производа. Она користи главу инк-џет штампача за стварање слаткиша уз помоћ наношења финих слојева шећера и воде, а након тога врши рекристализацију шећера у разне геометријске облике.

С друге стране, постоје и компаније које већ сада тврде да могу да уз помоћ 3D штампача направе реплику људске главе од чоколаде, и за то наплаћују између 75 и 120 долара.

„Ми прихватамо нове технологије као што је 3D штампање као начин да наша кондиторска индустрија стално држи корак са временом и врло смо узбуђени што смо на прагу нове форме производње слаткиша“ рекао је Вилијам Папа, потпредседник компаније Херсхеџ.

С обзиром да је неадвно саопштено да ће убудуће корисници програма Фотошопа бити у могућности да креирају, моделирају и штампају облике из својих компјутера, изгледа да није далеко вријеме када ћемо можда престати да идемо у куповину у продавницу, већ ћемо оно што пожелимо да једемо у том тренутку моћи да одштампамо уз помоћ 3D принтера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана