Урагани се селе јужно и сјеверно

Дојче веле
Урагани се селе јужно и сјеверно

Незапамћене поплаве у Србији и региону у први план враћају питање климатских промјена. Да ли ће пљускови, изливање ријека и друге природне катастрофе постати свакодневица? Тропски урагани су, изгледа, то већ постали.

Тајфун Хаијан је прошле године усмртио 6.000 људи на Филипинима и показао шта све могу тропски урагани. Прије две године је ураган Сенди у САД доказао да и богата индустријска земља може бити затечена природном катастрофом, пише Дојче Веле.

Према новој студији Америчког завода за временске прилике и океанографију (НОАА), бројни региони, првенствено Пацифика и јужног дијела Индијског океана, морају се припремити за тропске олује.

Научници окупљени око метеоролога Џемса Косина су израчунали да су се тропске олује у протеклих 30 година током сваке деценије помјерале по више од 50 километара изван свог уобичајеног појаса – ка Јужном и Сјеверном полу. Тренд је посебно видљив у Пацифику и Индијском океану. Ова студија пробудила пажњу стручне јавности јер до сада није било дугорочне анализе тропских олуја.

Људи су криви?

Резултати истраживања поклопили су се са ранијим запажањима према којима је забиљежено помјерање подручја тропске климе са екватора у правцу у Земљиних полова. Ипак, не могу се прецизирати разлози. Многи научници то доводе у везу са промјеном климе. Глобално загријавање мијења и начин циркулације ваздуха. На настанак тропских олуја негативно утичу посебне врсте вјетрова који су резултат повећане разлике притиска у различитим слојевима атмосфере. Истраживања показују да су се те посебне врсте вјетрова појачале дуж екватора, што у том подручју смањује ризик од олуја. Истовремено, ти вјетрови су ослабили на рубним подручјима тропског појаса, па је ту опасност од олуја већа.

Тропске олује су типичне за подручја гдје је температура мора између 28 и 30 степени целзијуса. Како се море и у умјереним зонама угријало до те температуре, то долази и до повећања опасности од олуја. Сигурно је да одређену улогу у свему игра и стањивање озонског омотача, те присуство одређених хемикалија и аеросоли у ваздуху.

Угрожена густо насељена подручја

Експерти НОАА предвиђају да би тајфуни који су до сада свој врхунац имали отприлике на сјеверном делу Филипина, убудуће врхунац могли имати ближе регионима попут Хонг Конга, Тајвана, Шангаја, Јапана и Јужне Кореје. Само у Хонг Конгу, Шангају, Токију и на Тајвану живи око 60 милиона људи.

Свјетска метеоролошка организација наглашава да је већина жртава у олујама попут Сендија или Хаијана страдала у поплавама. У протеклих 200 година од посљедица поплава у приобалним подручјима погинуло је најмање 2,6 милиона људи. Раст нивоа мора и раст броја становника у приобалним градовима само ће заоштрити ситуацију, процјењује ова организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана