Унесите прољеће у дом

Анита Јанковић
Унесите прољеће у дом

Православни вјерници широм свијета славе Васкрс у породичном окружењу, пријатној, достојанственој и веселој атмосфери. Осим припремања традиционалних јела, домаћице украшавају свој дом, који тога дана треба да одише чистоћом, радошћу, разноврсношћу и шаренилом. Употребом једноставних детаља који се традиционално везују за Васкрс украсите свој дом, а јаја, корпе, цвијеће, веселе боје и зечићи треба да буду центар ваше декорације.

Важни детаљи у декорацији су посуђе и столњаци. Изаберите свијетле боје које ће на посебан начин дочарати долазак прољећа. Мотиви из природе уз комбинацију украшених јаја, васкршњих зека и неизоставно цвијеће учиниће ваш дом топлим и бајковитим, баш какав и треба да буде на овај важан празник. Уз мало маште, празнична трпеза биће свечана, отмјена и другачија.

Обавезан елемент васкршње декорације су свакако шарена јаја. Као украс васкршњег дрвца пружају снажан празнични угођај. Било да су у јестивом или декоративном облику, важан су елемент свечане трпезе.

Празничну атмосферу у кухињи нагласите разиграним бојама завјеса, јастучићима за столице и столњацима. Најбоље је да одаберете цвјетне мотиве на којима ће преовладавати жута, наранџаста или њежно ружичаста боја јер ће унијети свјежину у простор. Искористите све чари сезонског цвијећа за декорацију кухиње јер ће је учинити угодном за боравак и припрему васкршњих јела. 

За декорацију стола одаберите столњак у топлим бојама попут зелене или жуте, а можете се одлучити за боју шампањца која ће се уклопити уз све. Да би ваш сто изгледао још љепше, можете одабрати и настолњак у некој другој, јачој боји, која ће оживјети цијелу причу.

Будите креативни и направите разне корпице од папира или тканине које можете напунити јајима, слаткишима и цвијећем, а затим их распоредите по цијелој кући. Уколико имате дјецу, корпице са слаткишима и бомбонама ће им се учинити посебно занимљивим. Васкршње зеке су такође неизоставан детаљ. Било да их купите или направите сами освјежиће ваш животни простор и додатно створити угођај празничне атмосфере.

Приликом украшавања нарочиту пажњу посветите дјечијој соби јер је то посебан доживљај за малишане. Плишане и чоколадне зечеве, шарене балоне, гнијезда са украшеним јајима и осталим традиционалним симболима Васкрса преселите у дјечије собе како би осјетили весеље поводом празника.

Да би празнична атмосфера била потпуна, декоришите и свој балкон или башту уз вјенчиће направљене од сезонског цвијећа, понеког глиненог или керамичког зеца, те уз неизоставна дрвена украсна јаја која можете окачити на балконску ограду или дрво у дворишту.      

 

Улаз у дом

Ако желите да украсите улаз у свој дом и дочекате госте како доликује, урадите то тако што ћете направити вијенац од свјежих гранчица и око њега омотати пажљиво одабрано сезонско цвијеће.

 

Свијећњак

Напуните стаклену теглу или вазу пијеском, а затим унутра убаците цвијеће, стабљике и три свијеће. Како би цвијеће што дуже остало свјеже, нека пијесак буде влажан.

 

Тањир

Приликом декорације стола, изаберите свијетли столњак на који ћете поставити цвјетне тањире. На тањир ставите једнобојну, свијетлу салвету око које ћете везати украсну траку. Да би ефекат био потпун, на тањир додајте осликано јаје.

 

Прољећни сто

Дајте вашем столу дозу прољећне грознице са сезонски прикладним бојама и мотивима. Комбинујте живописну зелену са беж. Одаберите столњак или салвете са шумским или биљним мотивима и ставите лијеп букет цвијећа, што ће додатно употпунити цијелу причу.

 

Васкршња корпица

Направите сами корпицу за јаја, слаткише или бомбоне. Изрежите 16 једнаких дијелова шарене тканине омјера 2,5 пута 1,2 центиметра. Узмите канап и омотајте га тканином тако да се не види. Мотајте половину добијеног ужета укруг лијепећи га све до краја. То ћете искористити као базу. Другу половину лијепите усправно. Зависно од жеље, корпица може ићи у ширину или не. Од преостале тканине направите ручке.

 

Висећи украси

Употријебите глину за прављење различитих фигурица, као што су јаја, зец или коке. Оставите рупицу на врху кроз коју ћете провући конац и закачити их на метални сталак или било које друго мјесто у кући.

 

Флашице у облику зеца

Искористите мале пластичне флаше да направите слатке кутије за бомбоне. Скините етикету, додајте уши и капицу (корпица од колача) и доцртајте лице. Ставите у њих бомбоне и украсите кућу или обрадујте неког малишана.

 

Веселе чиније

Украсите обичне стаклене вазе креп папиром или декупаж љепилом, те освјежите кућу на веома лијеп начин. У вазе ставите шарена јаја или цвијеће и добићете диван украс за ваш дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана