Уложио 75.000 аустралијских долара да би ћирилично слово “Ћ” претворио у симбол за “the”

Agencije
Уложио 75.000 аустралијских долара да би ћирилично слово “Ћ” претворио у симбол за “the”

Чувени аустралијски власник ланца ресторана Пол Матис измислио је нови симбол за који се нада да ће замjенити енглеску ријеч “the”, која представља одређени члан у свакодневној комуникацији. Нови знак личи на ћирилично слово “Ћ”, изговара се као “Д”, и састоји се од великог слова “T” и малог “H”.

Ријеч “i” (and) је пета најчешћа ријеч која се користи у енглеском језику, и има свој симбол - такозвани “емперсенд”, који изгледа овако: “&” и представља лигатуру (знак који настаје спајањем два графема), у овом случају слова “Е” и “Т”, зато што “ет” на латинском значи “и”. 

Матис је инвестирао око 75.000 аустралијских долара у развој новог симбола за ријеч “the”, и вјерује да би нам тај знак уштедио доста времена. У исто вријеме, омогућавао би дуже поруке на Твитеру.

Идеја да се избацују слова како би се ријечи скратиле није нова, о чему свједочи поменути емперсенд.

Да би погурао своју идеју, Матис је направио извјестан број андроид тастатура које је назвао “THE tastaturma”, а које све имају ћирилично слово “Ћ”. Најскупља тастатура (на савијање) такође има и скраћенице за још 14 најчешће коришћених ријечи у енглеском језику.

“Запослени” скраћено у “запослен”

Компанија “Џенерал Моторс” у једном тренутку је издала директиву која се односила на цијелу компанију, а то је да се ријеч “запослени” (employee) скрати на “запослен” (employe), како би се уштедило вријеме и мастило за пенкала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана