У Улму највећу пажњу привукла Ајнштајнова новосадска лула

Срна
У Улму највећу пажњу привукла Ајнштајнова новосадска лула

Нови Сад/Улм – Највећу пажњу посјетилаца изложбеног павиљона Новог Сада на Дунавском фестивалу у њемачком граду Улму изазвао је три-де модел луле Алберта Ајншатајна коју је на поклон добио од таста Милоша Марића 1905. године, саопштио је Културни центар Новог Сада.


Милош Марић, отац Милеве, супруге славног научника, поклонио је Ајнштајну лулу 1905. године приликом његовог првог боравка у Новом Саду.

До Дунавског фестивала популарна "Ајнштајнова новосадска лула", у облику лабудовог врата са сребреним оковом на ободу, могла се само видјети на специјални захтјев, и то у Музеју града Новог Сада.

Послије завршетка Фестивала у Улму, три-де приказ чувене луле може се погледати на платформи bbns.rs, а у поље за претрагу потребно је укуцати "лула Алберта Ајнштајна".

Осим "Ајнштајнове новосадске луле", посјетиоци новосадског павиљона у Улму могли су видјети изложбе разгледница националних заједница које живе у Новом Саду, изложбе поводом 150 година од пресељења Матице српске у Нови Сад, као и друге садржаје којим је представљена градска култура на Фестивалу у Улму.

Павиљон Новог Сада посјетила је и Сабина Мајгељ, директор Дунавског фестивала, која се задржала у дужем разговору с директором Културног центра Новог Сада Андрејом Фајгељом.

Дунавски фестивал у Улму, девети по реду, почео је прије два дана и траје до 13. јула.

Тај фестивал је најмасовнија и најзначајнија промотивна манифестација у дунавском региону која се одржава сваке друге године.

За то вријеме хиљаде представника подунавских земаља, градова и регија, промовишу своје културно насљеђе, привредне потенцијале, те јачају дунавско заједништво и европску сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана