У суботу ће засијати “Супермјесец”

Блиц
У суботу ће засијати “Супермјесец”

Београд - Пун Мјесец засијаће на небу у суботу, 5. маја, и биће то највећи пун Месец у 2012. години, преноси “Блиц”.

Овај “Супермјесец” ће се налазити на удаљености од 356.955 километара од наше планете и биће за 16 одсто свјетлији него што је у просјеку.

Посљедњи “Супермјесец” могли смо да видимо у марту прошле године.

- Планете, па тако и Месец, крећу се дуж једне линије по небу. То је круг еклиптике, што значи да се увек ређају дуж њега. И Месец се такође креће дуж овог круга небеске сфере. Када је у перигеју, Месец је најближи Земљи, а када је у апогеју, налази у најудаљенијој тачки своје орбите. Међутим, људско око не може да примети разлику у сјају или величини Месеца у којој год да је он тачки, супротно спектакуларним али нетачним тврдњама које се могу прочитати на Интернету - тврди астроном Бранко Симоновић.

Мјесечев перигеј поклапа се са пуним Мјесецом 5. маја, па ће то истовремено бити и тренутак када ће неко небеско тијело бити најближе Земљи.

Удаљеност Мјесеца и Земље варира за око три одсто, што се догађа зато што Мјесечева орбита не представља савршен круг.

За разлику од перигеја, 28. новембра ове године Мјесец ће бити на најудаљенијој тачки од Земље.

Научници упозоравају да нема разлога за панику.

Додуше, доћи ће до пораста и смањења плиме и осеке, јер ће Мјесец дјеловати силом привлачења већом за 42 одсто у односу на тренутак када опет буде у удаљеном положају.

Самоубиства, саобраћајне несреће, свађе, несанице, само су неке од посљедица које настају усљед пуног Мјесеца, тврде поједини астролози.

Љекари, пак, кажу да пун Мјесец утиче само на психички нестабилне особе који нервозу и депресију неретко правдају силама небеских тијела.

- Тачно је да се у ноћи пуног Месеца јавља више пацијената са психичким тегобама, али никад се није десило да се због пуног месеца повећа и број оних са здравственим проблемима попут повећаног крвног притиска, шећера или слично. Криза је, народ је под великим стресом, па смо склони да здравствене тегобе често приписујемо неким другим 'силама'. Наравно, не треба заборавити да, као што на људе утичу климатске и временске промене, и Месец може имати свој утицај - сматра специјалиста опште медицине Милица Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана