У руском селу Ојмјакону температура пада и до -72 степена VIDEO

Агенције
У руском селу Ојмјакону температура пада и до -72 степена VIDEO

Ако мислите да су у вашем мјесту зиме неподношљиве, посјета руском селу Ојмјакон ће засигурно учинити да промијените мишљење.

Просјечна температура у овом селу на истоку Русије у јануару износи минус 50 степени целзија. Стога не чуди да је Ојмјакон добило титулу најхладнијег насељеног мјеста на свијету.

Најнижа температура икад измјерена у Ојмјакону износила је минус 71,2 степена целзија. Тако ниска температура није измјерена ни у једном насељеном мјесту на Земљи.

Иронично, Ојмјакон заправо значи "вода која се не смрзава", а мјесто је назив добило по оближњем термалном извору.

Унаточ екстремно ниским температурама, у селу живи 500 становника, који се понајвише баве сточарством. Већина домова у овом селу грије се на угаљ и дрва, а само ријетки уживају у погодностима модерне технологије.

Становници се углавном хране коњским и собовим месом. У селу имају само једну продавницу која је опремљена основним потрепштинама, и једну школу која се затвара само ако се температура спусти испод минус 52 степена целзија. Уколико неко од мјештана умре, покоп се мора чекати и до неколико дана док се земља не одмрзне жеравицом.

Мјештани су навикли на овакве временске увјете и немају здравствених проблема, а љекари кажу да су за то заслужни микронутријенти из млијека и меса њихове стоке.

Дан у овом селу траје од три сата у децембру да 21 сат у љетним мјесецима, када се температура пење до 30 степени целзија, пише Daily Mail.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана