У Подгорици неће бити живота 2048. године?

Aгенције
У Подгорици неће бити живота 2048. године?

Подгорица - У Подгорици 2048. године неће моћи да се одвија нормалан живот, због екстремно високе температуре која ће потпуно измијенити климу овог поднебља, прогнозе су истраживачког тима Универзитета са Хаваја.

Према америчкој прогнози, прва без људи остаје Подгорица 2048. године, сљедеће године Скопље, потом Љубљана и Сарајево, док ће посљедњи у низу бити Загреб.

Очекивана просјечна температура, према америчким научницима, износиће око 50 степени Целзијусових.

Научници тврде да се већ сада овај процес практично не може зауставити.

Уколико би се емитовање штетних гасова, насталих сагоријевањем фосилних горива, укинуло или знатно смањило ове године, неподношљива врелина би у Подгорицу стигла до 2075. године.

Истраживање не показују колико ће температура расти на годишњем нивоу, али се тврди да ће, након "нулте године", сталном бити повећавана.

"Обим и снага климатских промјена натјераће људе да промијене мјесто у којем живе, зато што више неће моћи да поднесу климу. Биће неподношљиво за људе, али и за бројне животињске врсте које настањују регију", каже шеф истраживачког тима са Хаваја Камило Мора за "Ен-Би-Си њуз".

Он наводи да ће стотине милиона људи бити присиљено да побјегне од вреле климе која претходи.

"Живот у читавим регионима планете биће истријебљен. Чак и кад би данас постојала политичка воља да се драматично смањи емисија штетних гасова, апокалипса би била одложена за тек тридесетак година", тврди Мора.

Процјене тима научника предвођених Мором показују да драматично отопљавање прво стиже у тропски појас, па ће, на примјер, Индонезија њиме бити погођена већ 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана