У чему се све налази глутен

tportal.hr
У чему се све налази глутен

Ако вам глутен узрокује проблеме, морате знати да га има и у производима у којима их не очекујете

Све више људи данас избjегава намирнице с глутеном јер схватају да им штети и изазива врло неугодне симптоме. То значи да избjегавају производе од пшенице, брашна, ражи, јечма, зоба… Међутим, проблем је то што се глутен налази и у неким прилично неочекиваним производима, а људи то не знају па их користе. Ако желите то да избjегнете, вријеме је да упознате скривене "непријатеље".

Крема за сунчање

Неки производи намијењени заштити од сунца могу да садрже састојке добијене од пшенице, попут витамина Е који, примјера ради, потиче од уља пшеничне клице уље. Бројне компаније производе креме за сунчање без глутена, али на тржишту се могу још увијек наћи и они који садрже ту материју па свакако провјерите састав производа прије куповине.

Шампони, регенератори, сапуни…

Неки производи за личну хигијену у себи садрже супстанце добијене од пшенице или зоба. Битно је да читате састав производа који желите да купите иако се сигурни да је безбједан за вас.

Шминка

Глутена има и у декоративној козметици - може се пронаћи у ружевима за усне, руменилима па чак и у пудерима. Глутен тако улази у тијело директно путем коже и изазива неугодне симптоме. Иако је на тржишту све више производа за љепоту без глутена, још има оних који садрже глутен па добро гледајте које купујете.

Лијекови

Вјеровали или не, глутен се може наћи и у одређеним витаминима, додацима прехрани, али и разним врстама лијекова које вам преписују љекари. Неки, наиме, имају међу састојцима и пшеницу која садржи глутен. Обавјестите доктора да желите да избјегнете производе с глутеном, а сами припазите какве додатке исхрани купујете.

Храна за кућне љубимце

Храну за своје љубимце сигурно не једете, али ако сте јако осјетљиви на глутен, може бити довољно и то што је случајно додирујете док је стављате у чинијицу за пса. Чак и то може изазвати неугодне симптоме па зато будите јако опрезни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана