У чему је тајна Шанел 2.55 ташне?

Tportal
У чему је тајна Шанел 2.55 ташне?

Вјероватно нема жене која прати моду, а која не сања о Chanel ташни или Бурберрџ мантилу или Лоубоутин ципелама. Разлог је једноставан – реч је о свевременским модним артиклима, али и о статусним симболима.

Власнице култних Шанел (Chanel) ташни рећи ће вам да је ријеч не само о модном класику, већ и о инвестицији. Иако то на прву лопту можда звучи сулудо, судећи по сталном расту цијене Шанелових торбица, можда даме које се мужевима правдају говорећи да је више од 150.000 динара уложених у торбицу јако добра инвестиција заправо имају право.

Том се тематиком позабавио и портал Racked, пошто је проучавао како се кретала цијена популарне ташне у посњедњих неколико година. Показало се да се повећавала 15% годишње. Цијена славне Chanel торбе 2.55 - црне боје, од јагњеће коже и средње величине - ове године је, у односу на прошлу, скочила за 500 долара па се њена цијена у односу на 2008. готово удвостручила.

Зашто је цијена Шанелових ташни посљедњих десетак година толико скочила? Један од разлога за то свакако је инфлација јер данас све кошта више него прије десет година, укључујући сировине и цијену рада. Али, кад се узме у обзир то да је цијена славне ташне 2005. износила 1.650 долара, а данас око 4.900 долара, чини се да су за овакав раст цијене осим инфлације криви и неки други фактори.

Chanel, очекивано, није желио ништа да каже о својој тактици одређивања цијена, а све што су на ову тему изјавили било је да, попут свих луксузних брендова, и они редовно прилагођавају цијене у складу с промјенама модела, дизајна, трошкова производње, цијене сировина и курсних разлика.

Али, професорка Томаи Сердари са Универзитета Њујорк, која се бави проучавањем луксузних добара, нуди објашњење. Она тврди да је у задњих неколико година Chanel додао неколико нових производа који се налазе у цјеновном разреду од 600 до 1.000 долара. Ти су производи, наравно, и даље скупи, али су ипак пуно приступачнији од ташне која кошта 5.000 долара.

"Како би одржали ексклузивност, али и даље повећавали профит, они морају да повећају цијену ташни", објашњава Сердари. Chanel очиглено не мора да се брине да ће му пасти продаја торбица због повећања цијена јер је продаја луксузне робе цвјетала и у вријеме највеће економске кризе, највише захваљујући земљама које доживљавају нагли развој, као што су Кина, Индија и Бразил.

Али, Сердари упозорава да куповину Шанелових ташни ипак не треба сматрати инвестицијом. Ако је то једина торба коју ћете носити барем слиједећих десет година и успут игнорисати куповину гомиле непотребних ствари у међувремену, онда је можда у реду да је купите. Ташна је попут аутомобила, с годинама јој пада вредност, поготово ако је стално у употреби. Али онај ко већ има новца на бацање и може себи да је приушти, можда је боље да је купи ове него идуће године. Цијена би јој, ако је судити судити према досадашњој пракси, за годину дана ипак могла бити знатно већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана