У Бугојну пронађен зуб диносауруса

Nap.ba
У Бугојну пронађен зуб диносауруса

Сарајево- Енвер Имамовић археолог и историчар на друштвеним мрежама објавио је фотографије неких од вриједних експоната из Земаљског музеја у Сарајеву за које шира јавност у Босни и Херцеговини не зна ни да постоје.

Тако је Имамовић у изјави за новинску агенцију Патриа казао да је Бугојну прије шест година пронађен зуб диносауруса.

‘’До овог открића дошли смо сасвим случајно. Наиме, један човјек је копао и наишао на већи скелет костију те је одстранио зуб и дао сину који је студирао историју. Мој студент је донио то вриједно откриће и од тада га имамо у Земаљском музеју. Нажалост, наша шира јавност мало зна о томе шта БиХ и Земаљски музеј посједују од свјетских драгоцјености ‘’,  казао је Имамовић.

Он је додао да су остаци диносауруса пронађени и негдје у околини Дувна у једном каменолому. Имамовић за НАП каже да Земаљски музеј, који је затворен од 2012. године, посједује изузетно вриједне експонате.

‘’Ми имамо у музеју остатака фосила животиња и бића које су живјеле прије стотину милиона година. То је примјер фосила змије која је као таква најстарија на свијету живјела је прије 200 милиона година. Имамо и зуб морског пса који је пронађен у близини Босанске Градишке и имамо такође остатак морскога кита ‘’,  напоменуо је Имамовић.

Професор појашњава да су то све фосили из времена када је читав  простор Балкана био под морем и којем је наука дала име Панонско море.

‘’У Земаљском музеју постоје многи експонати за које шира јавност не зна, па тако тамо има и око пет посто укупних свјетских метеорита који су пали на земљу. И то највеће количине које се чувају у Земаљском музеју ‘’ додао је Имамовић.

Такође, Имамовић открива да се Земаљски музеј може похвалити и са фосилима риба које су пронађене на подручју сарајевског насеља Циглане и то у вријеме Аустро-угарске владавине.

‘’Када је за вријеме владавине Аустрије почео Браун градити осамсто и неке и кад су почели копати и тражити глину за циглу наишли су на фосиле риба. Они су јако лијепо очувани и налазе се у Земаљском музеју ‘’,  додао је Имамовић.

С обзиром да Земаљски музеј не ради већ одређено вријеме Имамовић тврди да су у музеју угрожени мокри препарати као што су змије, мишеви и кукци који се чувају у текућини у парафину да се не распадну.

‘’С времена на вријеме ту текућину треба мијењати јер она испарава и онда чим онај дио остане без текућине распада се. Такођер и кожа и текстил су угрожени, јер им треба одређена темепретаура јер се од влаге распадају. То је једина опасност ‘’ ,  појаснио је Имамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана