Тресао се вулкан, Јапан добио ново острво

Б92, Guardian
Тресао се вулкан, Јапан добио ново острво

Острво пречника двjеста метара појавило се 20. новембра скоро хиљаду километара јужно Токија, након ерупције вулкана на ненасељеном острву Нишиношима, у области чувеног, сеизмички веома активног, “ватреног прстена Пацифика”.

Први знаци вулканске ерупције уочени су још у уторак, 19. новембра, када је примjећен облак густог црног дима праћен екпслодирањем кратера. Дан касније, у непосредној близини острва Нишиношима уочено је још једно, до сада непознато острво, преноси Гардијан позивајући се на изворе агенције АП.

Вулканолог Кироши Ито, који је одлично упознат са овим сеизмички активним пределом, казао је за FNN да је веома могуће да ће острво временом нестати, услијед ерозије и тектонских поремећаја.

“Али би могло и да остане ту заувијек”, наводи он.

Настанак новог острва званичници Јапана поздравили су и као проширење своје територије. Политичар Јошихиде Суга додао је да влада не би требало да жури са именовањем острва, јер су сличне ситуације бележене и раније, али су острва увијек поново нестајала.

“Уколико то постане заиста право острво, бићемо срећни да именујемо нашу нову територију”, казао је он.

Посљедња вулканска ерупција у тој области забиљежена је средином седамдесетих година прошлог вијека, а највећи дио ерупција до сада се одвијао испод површине воде.

Слична ситуација задесила је у септембру и Пакистан, када се након снажног земљотреса такође појавило још једно острво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана